Rusové roztáčejí statisíce ve Francii

ČTK
9. 1. 2006 16:04
Paříž - Rusové tvoří jen zlomek z těch 75 milionů turistů, kteří každoročně navštěvují Francii, ale vyvolávají pozornost. Jako třeba v luxusním alpském středisku Courchevelu, které se pro ruskou smetánku stalo oblíbeným "zimovištěm".

List Le Journal du Dimanche napsal, že teď, v době ruských vánočních prázdnin, je nemožné v Courchevelu sehnat volný pokoj a luxusní chaty za 70.000 eur (2,1 milionu korun) za týden se pronajímají jedna radost.
   
Ve čtyřhvězdičkovém hotelu Airelles tvoří Rusové 98 procent klientely. Minulý pátek si tam připíjel Roman Abramovič, z dalších "oligarchů" se tady objevují například Boris Berezovskij nebo Vladimir Potanin. Ve čtvrtek pořádal jeden z hostů večírek pro 80 lidí, kterým přiletěl z Moskvy zahrát ruský orchestr.

Ruská rodina prý tady za den klidně utratí 10.000 eur a neváhá najmout pro každého svého člena zvláštního lyžařského instruktora, který stojí od 320 do 500 eur denně. Na večírcích teče proudem šampaňské po několika tisících eurech za láhev.

Místní půjčovny aut začaly zveřejňovat svou reklamu i v azbuce. Nabízejí jen vozy Mercedes a Porsche.

Francouzský nedělník citoval majitelku Airelles, podle níž jsou tito klienti "nesmírně dobře vychovaní", a obchodníky, kteří zaznamenávají, že bohatí ruští turisté už neplatí v hotovosti jako ještě před několika lety, ale stále víc přecházejí k platebním kartám. Další dotázaní skřípěli zuby nad tím, že jeden místní noční klub je v pátek vyhrazen jen Rusům, že někteří z nich veřejně šňupají kokain a celkově že pomáhají vyhnat už tak vysoké ceny ještě výš.

"Všecko se tady teď zaměřuje na Rusy, a když nemáš nacpané kapsy, nejsi tady nic. Myslíte, že budu takový idiot, abych platil v baru za kokakolu devatenáct eur?" řekl jeden zaměstnanec obchodu se sportovními potřebami.

 

Právě se děje

Další zprávy