Rus musí sousedovi zaplatit odškodnění za to, že kouřil na vlastním balkoně

ČTK ČTK
25. 11. 2017 11:48
Milovníci tabáku musí být ostražití. Ruský soud přikázal kuřákovi zaplatit odškodnění sousedovi, kterého z vlastního balkonu obtěžoval dýmem.
Foto: ČTK

Moskva - Kuřák z Novosibirska musí zaplatit svému sousedovi za to, že ho obtěžoval tabákovým dýmem, když kouřil na svém vlastním balkonu. Místo čtvrt milionu rublů (asi 92 000 Kč), které požadoval poškozený, ale zaplatí padesátkrát méně, jen pět tisícovek (asi 1 835 Kč), rozhodl ruský nejvyšší soud.

Žalobce argumentoval tím, že všechen dým od souseda, pokuřujícího na balkonu, pronikal k němu do bytu, přestože zavíral okna, a tak u něj taky vznikla závislost na nikotinu.

Soused se snažil získat odškodnění od roku 2015, ale u soudů nižších instancí neuspěl, až u soudu nejvyššího. Mezitím se stačil přestěhovat, poznamenala ruská redakce BBC, aniž by uvedla jména obou aktérů sporu.

Soud verdikt vysvětlil tím, že svobodně užívat vlastní bydlení, a tedy i kouřit v bytě, se má tak, aby se následky - tedy kouř - nešířily z kuřákova obydlí a nezpůsobovaly nepříjemnosti sousedům. Ruské soudy ve sporech o odškodnění běžně přiznávají jen zlomek požadované částky.

 

Právě se děje

Další zprávy