Rusko přiškrtilo rozpočet pro hry v Soči na třetinu

Ekonomika Ekonomika
1. 3. 2009 22:00
Letos může počítat s rozpočtem o 33 miliard rublu nižším
Starejte se o své zakázky v Soči, vzkázal Vladimir Putin soukromým firmám
Starejte se o své zakázky v Soči, vzkázal Vladimir Putin soukromým firmám | Foto: Reuters

Moskva - S rozpočtem na úrovni pouhé třetiny původního objemu může letos počítat ruský státní podnik Olympstroj, který řídí projekty pro zimní olympijské hry 2014 v Soči.

Stanovený rozpočet 50 miliard rublů (1,4 miliard dolarů) tak bude o 33 miliard rublů (916 milionů dolarů) tenčí, napsal list International Herald Tribune.

Už v minulém týdnu snížil kabinet Ruské federace rozpočet o 15 procent. Důvodem ovšem neměla být finanční krize, ale přehnané náklady na stavební projekt v původní verzi.

Tentokrát ruský premiér Vladimír Putin prohlásil, že ekonomika země prochází těžkými časy a vyzval soukromníky zasažené krizí, aby splnili své sliby ohledně projektů výstavby v Soči. "Ačkoli je to těžké, měli by začít projekty financovat, nebo nám je vrátit zpět," řekl Putin, aniž jmenoval konkrétní firmy či projekty.

Podle ministra pro regionální rozvoj Viktora Bassargina by nyní některé chybějící finance mohly být doplněny rozpočtovými zbytky z předchozích let. Olympstroj uvedl, že se loni nevyužilo asi 12 miliard rublů (asi 330 milionů dolarů).

Organizátoři mimo to oznámili sponzorskou dohodu ve výši 180 milionů dolarů s těžební společnost Rosněft. Ta se přičítá k dohodě ve výši 260 milionů dolarů s telekomunikačními firmami Rostelecom a MegaFon.

Plán výstavby v Soči zahrnuje ve většině případů velké a nákladné projekty, jako je například stavba vlakové dráhy o délce asi 50 kilometrů spojující středisko sportovních disciplín na ledu u pobřeží Černého moře se střediskem disciplín na sněhu v horách.

 

Právě se děje

Další zprávy