Rusko opět zdraží vodku, chce méně alkoholiků

ČTK ČTK
29. 5. 2012 15:24
Vodka v ruských obchodech od 1. července podraží přibližně o třetinu
Ruské obchody v Praze prodávají i originální ruskou vodku
Ruské obchody v Praze prodávají i originální ruskou vodku | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Moskva - Vodka v ruských obchodech od 1. července podraží přibližně o třetinu. Oznámila to ruská média s odvoláním na již připravený výnos regulátora trhu.

Půllitrová láhev nejlacinější vodky by tak měla stát nejméně 125 rublů (asi 80 Kč), namísto dosavadních 98 rublů (asi 62 Kč). Minimální cenu vodky úřady zavedly před dvěma lety jako opatření proti rozbujelému alkoholismu, zdražování lihovin také pomáhá státní pokladně.

Výrobci považují nové zvýšení cen za ještě únosné, ale varují před dalším zdražováním. Pokud napřesrok minimální cena dosáhne "kritické hranice" 150 rublů, stane se podle předsedy sdružení lihovarníků Dmitrije Dobrova pro nejchudší Rusy nedostupnou, a ti pak "přesedlají" na lihoviny z černého trhu. Na nejlacinější vodku připadá asi desetina trhu.

Minimální cenu vodky ruské úřady zavedly od 1. ledna 2010 jako první krok v novém tažení Kremlu proti alkoholismu, kterému se v zemi přičítá na půl milionu obětí ročně i paradoxy, že úmrtnost mužů za mřížemi bývá nižší než u mužů na svobodě.

Pozor na „samohonku"

Úřední cena ale také měla napomoci státnímu rozpočtu od daňových úniků z nelegální produkce vodky, která se dala snadno rozeznat právě svou lácí a v dobách největšího rozmachu dosahovala dvou pětin legální výroby. S prodejem nelegální vodky bývá spojena i korupce, daňové úniky a ohrožení zdraví spotřebitelů.

Úřední cena tehdy začínala na 89 rublech (necelých 53 korun podle tehdejšího kurzu) a od té doby se s každým Novým rokem mírně zvyšuje.

Narozdíl od poloprohibice z dob Michaila Gorbačova, na níž doplatila popularita sovětského vůdce, se nynější tažení opírá hlavně o ekonomické nástroje, omezování prodeje alkoholu a osvětu. Experti ale varují, že příliš prudké zdražování nejlacinější vodky by mohlo dovést nejchudší vrstvy k "samohonce", podomácku pálené kořalce, či ještě nebezpečnějším náhražkám, jak se dělo za Gorbačova.

Movitější Rusové mezitím vymýšlejí nespočet způsobů k překonání úředních omezení. Například zákaz nočního prodeje alkoholu se obchází za pomoci donáškových služeb - formálně si zákazník třeba kupuje zapalovač, k němuž je jako "dárek" přibalena žádaná lihovina. Tito klienti ovšem na cenu příliš nehledí.

Spolu s vodkou od července zdraží i další lihoviny, kupříkladu půllitrovka brandy vyjde klienta v přepočtu na nejméně 140 korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak přestat pít alkohol?

 

Právě se děje

Další zprávy