Ruské úřady našly cestu z krize. Neexistuje pro ně

mah
9. 6. 2009 13:05
Na území noginského okresu je finanční krize nepřípustný výraz
Některé podniky uměle snižují tempo své práce, a tím i poptávku, a pod záminkou světové krize neplní své povinnosti, stěžují si ruské úřady.
Některé podniky uměle snižují tempo své práce, a tím i poptávku, a pod záminkou světové krize neplní své povinnosti, stěžují si ruské úřady. | Foto: Jiří Just

Moskva - Ačkoliv finanční krize ještě neskončila, ruské úřady se rozhodly ji ignorovat. Na území noginského okresu vydaly nařízení o zákazu používání tohoto výrazu.

Jak uvedla ČTK, zákaz použití se vztahuje na místní úředníky, ale i podnikatelé mají doporučeno se jím řídit. Šéf okresu Vladimir Laptěv je totiž pevně přesvědčen, že krize je v hlavách, a ne v ekonomice.

Experti si to nemyslí a nařízení považují za návrat do středověku.

Noginský okres se nachází poblíž ruské metropole a podle jeho představitelů je světová krize pouze záminkou pro snižování tempa práce v podnicích, které přitom mají všechny předpoklady pro dynamický rozvoj.

Advokátka Natalija Barščevská však považuje nařízení, hrozící úředníkům ztrátou místa za použití výrazu krize, za naprosto nezákonné. Úředníci tak mají velkou šanci uspět u soudu s napadením takové výpovědi.

Přesto zákazem používání výrazu finanční krize nesmyslnost nekončí. Někteří experti radí šéfovi okresu zakázat i výraz ekonomika, případně odtrhnout okres od zbytku světa.

Jaký okres, takový stát

Dění v noginském okrese koresponduje s počátkem krize v ruském státu, kdy vedení země  popíralo potíže v ruské ekonomice. Televizní kanály dostaly z Kremlu pokyn vyvarovat se výrazů krize a kolaps při popisu situace v Rusku.

Dnes ruská ekonomika prožívá nejhorší pokles od finančního krachu na konci 90. let.

Ruské ocelové srdce chřadne.
Ruské ocelové srdce chřadne. | Foto: Jiří Just

Moskevská oblast tak není jedinou oblastí, kde krize způsobuje vrásky na tvářích úředníků. Svoji demisi nabídl Valerij Serďukov, gubernátor Leningradské oblasti, kde obyvatelé městečka Pikaljovo minulý týden zablokovali důležitou silnici, aby upozornili na svou zoufalou situaci po uzavření místních továren.

Situace došla až tak daleko, že baškirský prezident Murtaza Rachimov si troufl veřejně kritizovat politický systém v zemi. Ta prý nedává šanci na demokracii a centralizace je horší než za sovětských dob.


 

Právě se děje

Další zprávy