Ruská VTB jedná s PPF o koupi podílu v Ingosstrach

ČTK ČTK
29. 3. 2012 13:13
Pojišťovnu Ingosstrach ovládá miliardář Oleg Děripaska
Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Druhá největší ruská banka VTB potvrdila, že jedná s českou finanční skupinou PPF o koupi jejího podílu v ruské pojišťovně Ingosstrach, ovládané miliardářem Olegem Děripaskou. Novinářům to sdělil generální ředitel VTB Andrej Kostin.

Ruský list Vedomosti v úterý uvedl, že VTB jedná se skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a s jejím italským partnerem Generali o odkoupení jejich téměř dvoupětinového podílu v Ingosstrachu. Pokud se transakce uskuteční, pojišťovnický byznys státní banky VTB se spojí s Ingosstrachem a VTB by mohla získat nad společným podnikem kontrolu.

"Potvrzujeme, že VTB jedná o koupi podílu PPF v Ingosstrachu," řekl Kostin. Nic dalšího k záležitosti nesdělil.

Podle Vedomostí se na jednáních podílí i italská pojišťovna Generali, která je již významným podílníkem VTB. Loni Generali vložila do akcií VTB 300 milionů dolarů a získala v ní podíl deset procent.

Před pěti lety prodal někdejší Děripaskův partner Alexandr Mamut svých téměř 40 procent v Ingosstrachu za odhadovaných 700-750 milionů dolarů skupině PPF Investments. Od té doby vede Děripaska s novými investory vleklou válku.

Petr Kellner existuje. Podívejte se na novou fotku

VTB v Rusku výrazně expanduje jak budováním aktivit investičního bankovnictví, tak akvizicemi. Banka nyní uvedla, že celý loňský zisk, který Kostin odhaduje mezi 90 až 100 miliardami rublů (až 63 miliardami Kč), si ponechá, aby si posílila kapitálovou přiměřenost a mohla se dál rozrůstat.

 

Právě se děje

Další zprávy