Rumunsko chce v roce 2019 přijmout euro

ČTK ČTK
6. 5. 2014 22:45
Rumunská ekonomika v uplynulém roce vzrostla odhadem o 3,5 procenta. Ekonomickou aktivitu podpořila solidní úroda a výkon průmyslu.
Ilustrační foto z české vesnice v rumunském Banátu.
Ilustrační foto z české vesnice v rumunském Banátu. | Foto: Jan Langer

Bukurešť - Rumunsko by chtělo začátkem roku 2019 přijmout euro. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters rumunský ministr pro rozpočet Liviu Voinea. Rumunsko patří k nejchudším zemím v Evropské unii. Podle ministra tamní ekonomika po finanční krizi díky podpůrným finančním programům opět získává pevnou půdu pod nohama.

Rumunsko do EU vstoupilo v roce 2007, tři roky po České republice. S přijetím eura počítalo v původních plánech v letošním roce. Finanční krize ale napříč 28 členskými státy EU zasela nejistotu.

"Na základě pokroku reálné a nominální konvergence, vývoje strukturálních reforem a solidních vyhlídek ekonomického růstu stanovila rumunská vláda 1. leden 2019 jako cílové datum pro přijetí eura," stojí podle Reuters v prohlášení.

Rumunská levicová vláda si loni dojednala dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií o dvouletém záložním úvěru ve výši čtyř miliard eur. Dohoda má zemi zajistit potřebné rezervy pro případ vnějších finančních šoků. Vláda tvrdí, že půjčku čerpat nebude.

MMF ve své březnové pracovní zprávě napsal, že rumunská ekonomika v uplynulém roce vzrostla odhadem o 3,5 procenta. Ekonomickou aktivitu podpořila solidní úroda a výkon průmyslu. Slabá domácí poptávka ale omezovala růst dovozu.

 

Právě se děje

Další zprávy