Ropa zlomila hranici 75 dolarů

ČTK
7. 7. 2006 16:25
New York - Nový rekord si dnes opět připsala cena ropy, když vystoupala nad 75 dolarů, a to jak severomořská Brent tak americká lehká ropa.
Barel ropy může v budoucnosti stát i sto dolarů, zatím je to 75
Barel ropy může v budoucnosti stát i sto dolarů, zatím je to 75 | Foto: Reuters

Severomořský Brent se vůbec poprvé dostal nad 75 dolarů za barel a vystoupil až na 75,03 USD. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate vystoupila na 75,70 USD, což je také nový rekord. Za současným růstem cen stojí převážně vysoká poptávka po palivech ve Spojených státech i dalších zemích.

Pokud by se přihlédlo k vývoji inflace, nynější ceny ropy jsou vyšší než byly v roce 1980, kdy bylo rok po íránské revoluci a kdy začala válka mezi Irákem a Íránem.

Ceny ropy se ve čtvrtek v reakci na novou statistiku začaly snižovat, trh ale situaci nyní přehodnocuje. Statistika ukázala, že zásoby benzinu v amerických skladech minulý týden vzrostly o 700 tisíc barelů na 213,1 milionu barelů. To je velké překvapení, protože analytici v průměru čekali pokles o 1,1 milionu barelů.

Poptávka po benzinu je však za poslední čtyři týdny meziročně vyšší už o 1,4 procenta. S každým růstem poptávky se podle analytiků snižují šance, že růst cen je u konce. Ropa zdražuje už asi čtyři roky a na vzestupnou dráhu se dostala asi z 20 dolarů za barel. Před šesti lety se barel ropy prodával i za méně než deset dolarů.

"Globální ekonomika je pořád silná a poptávka bude tedy znamenat podporu pro nynější ceny," řekl analytik investiční společnosti Global Investors Tony Dolphin. Za nejpravděpodobnější vývoj teď považuje konsolidaci cen, po které se zřejmě dostaví další růst. Podobný vývoj naznačují i někteří další analytici.

Investiční banka Goldman Sachs ve čtvrtek zvýšila odhad průměrné ceny americké ropy na letošní rok z 60 na 67,50 USD za barel. Banka loni v březnu uvedla, že cenová křivka se dostala do fáze, kdy hrozí tak zvaný "super-spike". To je konstelace, ze které cena ve velmi krátké době prudce vystřelí vzhůru. Analytici tehdy uvedli, že růst ceny ropy se zastaví až na 105 dolarech za barel. Tehdy stála ropa asi 55 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy