Ropa stojí nejvíc za dva roky, cenu zvyšuje i počasí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 12. 2010 15:08
"Černé zlato" je nejdražší od začátku krize
Statfjord
Statfjord | Foto: Aktuálně.cz

Londýn/Singapur - Cena ropy stojí nejvíce za poslední dva roky.

Prodejcům "černého zlata" na světových trzích jde na ruku i počasí, které zvyšuje spotřebu ropy. Podle expertů cenu katapultuje i očekávaný růst její poptávky ve světe.

Objemy obchodů ale dnes byly velmi slabé, protože kvůli vánočním svátkům jsou některé burzy zavřené.

Cena nejbližšího termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent se během dneška vyšplhala až na 94,74 USD a byla asi půl dolaru nad předchozím závěrem v New Yorku.

Později se ale zisků vzdala a krátce po 13:00 se barel prodával asi za 93,90 USD. Globální futures na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se dnes neobchodují. Ve čtvrtek se cena ustálila na 91,51 USD.

Americká ropa WTI bývala téměř vždy dražší než ropa Brent, poněvadž obsahuje menší podíl síry a snáze se zpracovává. V posledních měsících je ale dražší Brent, který se zároveň stal věrohodnějším ukazatelem vztahu mezi nabídkou a poptávkou. Cenu americké ropy totiž tlačí dolů nadprůměrně vysoké zásoby v klíčovém distribučním uzlu Cushing v Oklahomě.

Cena ropy se tak pohybuje kolem nejvyšších hodnot od října 2008, tedy od počátku globální krize. K jejímu poklesu není podle analytiků mnoho důvodů, mimo jiné proto, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím není ochotna zvýšit těžbu. S rostoucími cenami ropy se ale objevují rovněž obavy z globálního růstu inflace.

Trh sleduje především vysokou poptávku v Číně, která tamní vládu přinutila zvýšit ceny benzinu a nafty na nový rekord. Čína je spolu se Spojenými státy největším spotřebitelem ropy na světě. Státem stanovované ceny paliv se chystá zvýšit rovněž Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy