Ropa je kvůli Íránu nejdražší v historii

Michal Najman
18. 4. 2006 16:45
Londýn - Nového rekordu dnes odpoledne dosáhla cena ropy obchodované na londýnské burze. Obavy z konfliktu s Íránem ji vyhnaly na 72,20 dolaru za barel.

Infobox

Proč roste cena ropy?

  • obavy z války v Íránu
  • výpadek těžby v Nigérii
  • Irák doposud netěží na plné kapacitě
  • zásoby zemí sdružených v OPEC se zmenšují
  • obavy, že benzín nebude stačit v letní špičce
  • rostoucí čínská spotřeba ropy
  • v létě se čekají další hurikány
  • nové regulace rafinérství v USA

 

Naposledy se cena pohybovala nad 70 dolary 30. srpna loňského roku, kdy byl také stanoven její předešlý rekord na 70,85 dolarech za barel. Tehdy za to mohl ničivý hurikán Katrina, dnes napětí kolem íránského jaderného programu.

V reakci na to budou růst i pohonné hmoty na pumpách.

"Během sedmi dnů očekáváme nárůst ceny Naturalu 95 až na 31 korun," uvedla Markéta Šichtářová, analytička Next Finance.

Obavy z možných výpadků dodávek ropy z Íránu, čtvrtého největšího světového exportéra ropy, vytlačily cenu surové ropy o 20 procent výše od poloviny února.

Více o konstantním růstu ropy čtěte ZDE

"Hysterie ohledně íránské konfrontace se Západem, povstání v Nigérii a obava o dostatek pohonných hmot udržují cenu ropy vysoko," řekl britskému deníku Independent Victor Shum z konzultantské firmy Purvin & Gertz.

Pokud by se cena ropy zpětně očistila o inflaci, nejdražší byla v roce 1980, rok po íránské revoluci. Na dnešní ceny tehdejší barel vyšel na 80 dolarů. Ropa k tomuto vrcholu letos rozhodně směřuje.

OPEC je bezmocný

"Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) je bezmocná při snahách snížit cenu ropy," řekl katarský ropný ministr Abdullah al-Attiyah.

"Je zřejmé, že nemáme magickou hůlku, jejímž mávnutím bychom cenu srazili. Děláme co můžeme, investujeme miliardy dolarů, aby těžba stačila požadavkům poptávky. Bohužel to nestačí," citovala ho dnes lokální agentura QNA.

Podle představitelů OPECu je cena ropy přemrštěná. "Na trhu nenastal žádný výpadek dodávek, neexistuje nedostatek ropy. Pro tak strmý růst cen není opodstatnění," řekl agentuře Reuters delegát organizace.

Francie bude žádat vyšší těžbu

Na víkendovém meetingu států G8 ve Washingtonu hodlá francouzský ministr financí Thierry Breton žádat zvýšení těžby ropy.

"Spolu s mým britským protějškem Gordonem Brownem hodláme vyzvat ropné státy ke zvednutí těžby, aby na cenu ropy neměly vliv spekulativní efekty," prohlásil Breton v interview pro France Inter rádio.

Na zvýšení těžby by byla ochotna kývnout Indonésie už v pondělí, Írán však zvýšení limitů striktně odmítl. Vyloučil však také snížení těžby. "Když cena ropy roste, omezení těžby je velmi nepravděpodobné," řekl vysoce postavený úředník íránského ropného ministerstva.

Francouzská vláda sama svým spotřebitelům pomoci nehodlá, Breton totiž možnost snížení francouzské spotřební daně uvalené na benzín (TIPP) vyloučil. "V minulosti jsme viděli, že to nikam nevede," uvedl v rozhovoru.

Ani český ministr financí Bohuslav Sobotka na rostoucí ceny ropy reagovat snížením spotřební daně nebude. "Snížení daní by nevedlo ke snížení cen, vydělali by na něm jen výrobci a prodejci pohonných hmot," vzkázal dnes přes svou tiskovou mluvčí Petru Krainovou.

Zdražuje nejen ropa, ale i kovy

Ceny kovů také prudce rostou díky snaze investorů uložit peníze do bezpečných aktiv. Zlato dosáhlo svého 25letého maxima, když včera jeho cena vystoupala na 606,10 dolarů za troyskou unci. Je to nejvyšší cena od roku 1980.

Také stříbro nelení. Hodnota 13,33 dolarů za unci je nejvyšší od roku 1983. Měď dosáhla již třetího rekordu v řadě, a to díky čínské spotřebě. Čínská vláda ohlásila, že tempo ekonomického růstu činilo v prvním čtvrtletí letošního roku 10,2 procenta, což zvýší její již tak vysokou spotřebu kovů a ropy.

Snímek rafinerie koncernu BP v britském Grangemouthu.
Snímek rafinerie koncernu BP v britském Grangemouthu. | Foto: Reuters

Světová ekonomika zpomalí kvůli cenám ropy

Ekonomové stále častěji vyjadřují obavu, že kvůli neustále rostoucím cenám ropy dojde ke zpomalení tempa růstu světové ekonomiky. Odhadnutý světový růst bude letos činit podle evropských a asijských ministrů financí 4,5 procenta. Loni to bylo 4,3 procent.

"Vysoké ceny energie představují riziko pro ekonomický růst, hlavně v ekonomikách, kde úrokové sazby ovlivňují rozpočty domácností," uvádí březnová zpráva OPECu.

S tím ale někteří analytici nesouhlasí. "Dopad ceny ropy na ekonomický růst již není tak silný, jako například při ropných šocích v 70. letech. Ekonomiky již na ropě nejsou tak závislé, a proto žádný zásadní dopad na českou či světovou ekonomiku neočekáváme," uvedla pro deník Aktuálně.cz Šichtářová. 
 

 

Právě se děje

Další zprávy