Roche se smířila s vynálezcem Tamiflu

ČTK, eko
16. 11. 2005 13:09
Curych - Firma Roche urovnala spor s vynálezcem léku Tamiflu.

Farmaceutická společnost Roche urovnala spor s firmou Gilead Sciences, vynálezcem léku Tamiflu. Spor se týkal práv na výrobu a podílu na prodeji. Podle dohody obě firmy zřídí společnou komisi, která bude dohlížet na koordinaci výroby, včetně jednání o poskytnutí práv na výrobu léku dalším stranám, uvádí se v dnešním prohlášení.

Firma Roche je pod silným tlakem, aby zvýšila výrobu léku Tamiflu, který je považován za jediný lék proti ptačí chřipce. Společnost minulý měsíc slíbila, že zváží možnosti poskytnutí licence na výrobu dalším stranám, například výrobcům generických léků.

Tamiflu vynalezli vědci společnosti Gilead v roce 1996 a prodali veškerá práva na prodej a výrobu Roche výměnou za podíl z prodeje. Letos v červnu však Gilead obvinil Roche, že nedokázal zajistit přiměřenou propagaci a výrobu léku a odvolával se na jednu z podmínek smlouvy, podle které může v tomto případě požadovat navrácení veškerých práv k prodeji a výrobě. Firma Roche obvinění odmítla.

Gilead bude mít podle nové dohody také větší práva při rozhodování o výrobě léku a jeho prodeji jako léku na běžnou chřipku na nejdůležitějších trzích. Získá také možnost podílet se na jeho propagaci v některých oblastech. Výše podílu na tržbách však zůstala beze změny.

Roche vyrábí Tamiflu ve 13 továrnách. Za prvních devět měsíců tržby z prodeje Tamiflu činily 859 milionů švýcarských franků (16,27 miliardy korun). Gilead získává z prodeje léku 14 až 22 procent, v závislosti na objemu prodeje, napsaly agentury Reuters a AP.

Lék Tamiflu, jinak známý pod lékárnickým názvem oseltamivir, považuje Světová zdravotnická organizace za nejúčinnější preparát v boji proti viru H5N1. Ten způsobuje ptačí chřipku a přestože se zatím neprojevil jako vážný problém, odborníci mají obavy, že by mohl zmutovat a odstartovat pandemii chřipky.

 

Právě se děje

Další zprávy