Říman: Není jisté, že plyn poteče, ale jsem optimistou

Ekonomika Ekonomika
18. 1. 2009 13:27
Ministr průmyslu a obchodu se vrátil z plynového summitu v Moskvě
Martin Říman
Martin Říman | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Podle českého ministra průmyslu Martina Římana není jisté, že plyn do Evropy brzy poteče. Je však optimistou a doufá, že druhá z dohod uzavřených během jednoho týdne mezi Ukrajinou a Ruskem vydrží.

"Chci být mírný optimista v tom, že pokud něco takového řekli premiéři těchto států a vlastně podruhé to řekly vlády, že si už nikdo nedovolí udělat něco jiného," prohlásil Říman v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

"Za průlom to (v neděli ráno ohlášenou dohodu - pozn. red.) budu považovat, až když budou trubky plné," dodal Říman.

Slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek ve stejném pořadu prohlásil, že mu ukrajinští představitelé slíbili, že po podpisu dohody a technického protokolu by to mělo trvat dvě hodiny, než začne plyn proudit.

Ukrajinská vláda prý také hodlá zkrátit dobu 36 hodin nutnou pro tranzit plynu skrze Ukrajinu použitím svých zásobníků. Jahnátek dále poděkoval České republice, která se podle něj během krize zachovala vůči Slovensku "velmi solidárně".

Putin a Tymošenková na dnešní schůzce v Moskvě.
Putin a Tymošenková na dnešní schůzce v Moskvě. | Foto: Reuters

Na Slovensko, které je na ruském plynu stoprocentně závislé, od nedělního rána proudí plyn z České republiky.

"Konsekvence do budoucna by byly velmi hluboké," odpověděl Říman na otázku, jaké sankce může Evropská unie na Ukrajinu a Rusko uvalit, pokud plyn nezačne téci ani nyní. Je to však podle něj otázka spíše pro ministerstvo zahraničí.

"Evropská unie nemá nástroje typu diplomacie dělových člunů, máme nástroje měkké diplomacie," prohlásil český ministr průmyslu, podle nějž si Rusko může zkomplikovat získávání podpory v Evropě pro svůj vstup do Světové obchodní organizace (WTO) a Ukrajina bližší vazbu na struktury EU.

Říman se domnívá, že bude také záležet na tom, zda už teď Rusko a Ukrajina plyn pustí, či ne.

 

Právě se děje

Další zprávy