Dohodnuto. Telefónica zvýší podíl v Telecom Italia

Lukáš Drštička
Aktualizováno 24. 9. 2013 10:14
Dohoda přichází po měsících spekulací o budoucnosti zadlužené italské skupiny.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Milán - Španělská telekomunikační firma Telefónica se dohodla na zvýšení svého podílu v konkurenční firmě Telecom Italia. Podle dohody Telefónica zvýší ve dvou fázích svůj podíl v Telco, holdingové firmě, která kontroluje Telecom Italia, až na 70 procent. Dohoda přichází po měsících spekulací o budoucnosti zadlužené italské telekomunikační skupiny.

Telefónica je již nyní největším akcionářem Telco s podílem 46 procent, což odpovídá zhruba deseti procentům akcií v Telecom Italia. Podle dohody v první fázi její podíl v Telco stoupne na 66 procent a v druhé fázi na 70 procent. Podíl Telefóniky na hlasovacích právech se však měnit nebude. Po navýšení podílu by Telefónica měla vlastnit zhruba 16 procent akcií Telecom Italia.

Telefónica zvýší svůj podíl nákupem nově vydaných akcií. Celkem by za zvýšení podílu měla zaplatit 541 milionů eur (14 miliard korun). Dalšími podílníky v Telco jsou italské banky Mediobanca a Intesa Sanpaolo a pojišťovna Generali.

Telefónica získá rovněž právo na zvýšení svých hlasovacích práv od ledna 2014 na 64,9 procenta a koupi všech akcií Telco. Musí to však schválit antimonopolní úřady, včetně Brazílie a Argentiny, kde si Telefónica a Telecom Italia konkurují.

Dohoda ohodnocuje jednu akcii firmy Telecom Italia na 1,09 eura (více než 28 korun). Současná cena akcií na trhu činí 0,6 eura.

Telco získala kontrolu nad italským telekomem v roce 2007. Zaplacená cena tehdy ohodnotila jednu akcii Telecom Italia na 2,8 eura, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy