Řekové ve volbách zřejmě skousli škrty, podpořili vládu

Karel Toman
7. 11. 2010 22:06
V místních volbách podle předběžných výsledků vítězí vládní socialisté
Foto: Reuters

Athény - První kolo regionálních a místních voleb v Řecku pravděpodobně vyhráli vládním socialisté (PASOK). Vyplývalo to v neděli večer z předběžných výsledků po sečtení 11 procent hlasovacích lístků odevzdaných v místních volbách.

Pokud výsledky nezvrátí další sčítání, pak socialisté premiéra Jorgose Papandrea pravděpodobně odvrátili hrozbu předčasných parlamentních voleb, kterou před volbami použil premiér.

Na základě 11 procent sečtených hlasů odhadl v televizi Mega politolog Ilias Nikolakopulos, že PASOK získá celkově 34 až 35 procent hlasů proti 31 nebo 32 procentům pravicové opoziční Nové demokracie.

Volby do vedení řeckých prefektur, jejichž počet vláda kvůli škrtům omezila na třináct, se konaly půl roku poté, co země přistoupila na úsporné podmínky mezinárodní půjčky ve výši 110 miliard eur.

Komunální volby se braly jako test, jak moc jsou Řekové ochotni v tvrdých reformách pokračovat. Podpora vládní socialistické strany PASOK přitom klesá a opozice úspory vynucené „diktátem" EU a Mezinárodního měnového fondu odmítá.

Premiér Jorgos Papandreu už proto minulý týden naznačil, že pokud kandidáti jeho strany prohrají výrazným rozdílem, může o podporu reforem znovu požádat v předčasných volbách do parlamentu počátkem prosince.

Na periférii jde opět do tuhého

Riziková přirážka řeckých dluhopisů vzápětí vylétla na neudržitelné květnové úrovně, kvůli nimž tehdy Řecko o zmíněnou pomoc požádalo. Finanční trhy řecké volby pozorně sledují.

"Na periferii eurozóny začíná jít opět do tuhého," komentoval vývoj dluhopisů zemích skupiny PIGS eknom ČSOB Jan Čermák.

Papandreu proto Řeky požádal, ať do volebních uren „nevhazují hlasy protestu, ale naděje." Jak si tedy země stojí půl roku poté, co se upsala krutým podmínkám své záchrany?

Nejprve pár čísel. Vloni se deficit země vyšplhal na 15 % HDP. Aby vláda dosáhla na mezinárodní půjčku, ohlásila úsporná opatření v úhrnné výši 11 % HDP. Seškrtala až pětinu penzí a platů státních zaměstnanců, zvýšila daně na palivo, alkohol a cigarety.

Tím se ale ekonomika ještě zpomalila, letos propadla o 4 % HDP, a nezaměstnanost dosáhla desetiletého maxima 12 %. Příští rok bude hospodářství zpomalovat dál, i když už "jen" o 2,6 %.

Čínský přístav v Evropě

Za odhodlání k nepopulárním reformám si premiér Papandreu vysloužil mezinárodní respekt.

"Ve vyhýbání se nevyhnutelnému selhání si vede extrémně dobře," pochválil ho minulý týden v komentáři pro New Times slavný ekonom Jeffrey Sachs, podle kterého Papandreu dokazuje "schopnost zemí přizpůsobit se rozsáhlým změnám, když potřeby jsou reálné a politické vedení moudré."

Premiér totiž stáčí zemi k novým zdrojům i partnerům. Stal se skutečným lídrem, obrací řecký průšvih k budoucímu prospěchu a získává v regionu vliv.

Řecko se především stává oficiálním přístavem Číny v Evropě. Čína investuje ohromné částky do přestavby terminálů athénského přístavu v  Pireu, premiér Wen Ťia-pao na nedávné návštěvě zopakoval, že v případě potřeby jeho Čína Řecko padnout nenechá a jeho dluhopisy koupí.

Turecká burza a bulharský plynovod

Papandreu také rozjel spolupráci s Tureckem, s nímž jeho zemi dosud spojovalo spíš špatně skrývané nepřátelství. Ve středu namísto toho athénská a ankarská burza spustily první společný investiční produkt s názvem GT - 30 zahrnující 30 druhů akcií (15 tureckých a 15 řeckých balíků, z toho nanejvýš čtyři banky na každé straně).

Řecký premiér stojí také za Středomořskou iniciativou klimatické změny, kterou obě země spustily se svými sousedy ohrožovanými suchem, a jejíž součástí jsou společné hospodářské a energetické projekty.

V srpnu Řecko podepsalo dohodu s Bulharskem o stavbě plynovodu, kterým povede surovinu z řecké Komotini do bulharské Stare Zagory. V říjnu zase řecká rejdařská společnost získala kontrakt na vrtání pěti ropných nalezišť v Ghaně za 160 milionů dolarů.

Přesto někteří experti pochybují, že Papandreovo úsilí Řecko od bankrotu odvrátí. Patří mezi ně Mohamed El-Erian, šéf společnosti Pimco, obřího světového obchodníka s dluhopisy,

PIMCO: Bankrot je nejlepší řešení

El-Erian pracoval 15 let pro Mezinárodní měnový fond a Řecký závazek úspor ve výši 11 % HDP považuje za neuskutečnitelný. Zemi tak podle něj do tří let bankrot stejně čeká. Řízený bankrot dokonce považuje za nejlepší možnou variantu.

„Opak neslibuje růst ani tvorbu pracovních míst," řekl minulý týden na konferenci v New Yorku. Bez bankrotu tak Řecko čeká ztracená dekáda, jakou si Latinská Amerika prošla v 80. letech.

Papandreův PASOK proti sobě popudil koho mohl: davy propuštěných ze státní správy, podnikatele, po kterých chce stát důsledně platit (vyšší) daně i studenty a rektory, kterým chce do vedení univerzit nasadit technokratické manažery.

Volič ale příliš na výběr neměl. Byla to totiž právě hlavní opoziční konzervativní Nová Demokracie, která dluhy země až do své loňské volební porážky skrytě zvyšovala.

 

Právě se děje

Další zprávy