Rekordní pokuta za "pohyb" sazeb, Brusel trestá banky

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 12. 2013 12:30
Evropská komise vyměřila šesti evropským a americkým bankám pokutu 1,71 miliardy eur.
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na snímku z března 2011.
Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na snímku z března 2011. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise dnes vyměřila šesti evropským a americkým bankám rekordní celkovou pokutu 1,71 miliardy eur (46,9 miliardy Kč) za manipulace s londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou Libor, její obdobou pro eurozónu Euribor a také s japonským Tiborem.

Sankce za nepovolenou činnost v letech 2005 až 2010 dopadnou na britskou Royal Bank of Scotland (RBS), americké Citigroup a JPMorgan, německou Deutsche Bank, francouzskou Société Générale a makléřskou firmu RP Martin, uvedl podle agentury Reuters odbor komise pro dohled nad hospodářskou soutěží.

Nejvíce na pokutě zaplatí Deutsche Bank (725 milionů eur) a Société Générale (446 milionů eur). Naopak nejméně zaplatí makléřská firma RP Martin, která dostala pokutu 247 tisíc eur.

"Šokující jsou nejen manipulace, které nyní řeší finanční regulační orgány po celém světě, ale také tajné dohody mezi bankami, které si mají vzájemně konkurovat," řekl k případu komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Rekord katodových zářivek padl

Britská banka Barclays a švýcarská UBS vyvázly z vyšetřování Evropské komise bez pokuty, přestože se na manipulacích také podílely. Obě banky totiž na manipulace upozornily úřady a již v předchozích měsících také byly od jiných orgánů pokutovány. Komise bude naopak pokračovat ve vyšetřování francouzské Crédit Agricole, dále HSBC, JPMorgan a makléřské firmy ICAP.

Pokutované banky se dohodly na vzájemném postupu, jak ovlivnit sazby, které tvoří referenční - základní - hladinu pro další sazby na finančních trzích a které mají vliv na finanční obchody v řádech stovek bilionů dolarů. Bankéři sazby posouvali kvůli zvýšení zisků svých finančních domů.

Evropská komise případ řešila dva poslední roky. Podle evropského práva jsou zakázané dohody, které poškozují konkurenci nebo spotřebitele. Komise může uvalit pokutu až do výše deseti procent ročního obratu trestané společnosti. Ty se u velkých bank pohybují v řádu desítek miliard eur.

Doposud nejvyšší pokutou 1,47 miliardy eur potrestala Evropská komise v antimonopolním případě koncem loňského roku skupinu sedmi podniků kvůli kartelu na poli katodových zářivek.

Od výkonného orgánu Evropské unie to jsou první tresty za manipulace se sazbami. Americké a britské úřady již daly vysoké pokuty za manipulace se sazbou Libor pěti společnostem v úhrnné výši 3,7 miliardy dolarů (75 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy