Rejdař a olejáři zaplatí miliony. Za zničení moře

aju
17. 1. 2008 0:01
Total je zodpovědný za únik ropy z tankeru Erika

Paříž - Obří ropná katastrofa z konce minulého století už zná své viníky. Francouzský soud odsoudil za potopení ropného tankeru Erika u bretaňského pobřeží ropnou společnost Total a další firmu a lidi spojené s nehodou.

A nejenže je na jejich hlavách vina, přijde je to na desítky milionů eur.

Za spoluviníky byli označeni také italský rejdař Giuseppe Savarese, kterému loď patřila, Antonio Pollaro, šéf společnosti, která ji provozovala, a italská společnost RINA, která vydala na Maltě registrované lodi dobrozdání o schopnosti k plavbě. Soud odsoudil Total a RINA k pokutě 375 tisíc eur, Savareseho a Pollara k pokutě 75 tisíc eur. Všichni čtyři dohromady pak musí zaplatit odškodné ve výši 192 milionů eur.

Navíc to nemusí být vše. Soud řekl, že je místní úřady z postižených regionů mohou žalovat o náhradu dalších škod za "ekologickou újmu". Tento pojem zatím francouzské právo neznalo, takže rozhodnutí je v tomto smyslu průlomové.

Total, který se bránil tím, že nájemce lodi není zodpovědný za její potopení, zvažuje odvolání. Jeden z právníků firmy uvedl, že rozsudek jde proti smyslu všech námořních norem.

V prosinci roku 1999 se prorezivělý tanker Erika rozlomil na dvě části v Biskajském zálivu asi 45 mil od francouzského pobřeží. Do moře tak uniklo na 24 tisíc tun ropy, které znečistily na 400 kilometrů pobřeží. Tím byl poškozen místní rybolov, turistika, výroba soli a o život přišly desítky tisíc mořských ptáků.

Případ se dostal před soud teprve v loňském únoru a přišel na 600 tisíc eur. Žalující strana, tedy francouzský stát a zasažené regiony, původně žádaly až miliardu eur jako odškodné za vyčištění pobřeží. Total na něj přispěl 200 miliony eur a odmítal zaplatit cokoliv dalšího.

"Kauza Erika" upozornila na problematiku "prapodivných" a především spletitých registrací námořních lodí. Právě to činilo tak obtížným určit viníky.

 

Právě se děje

Další zprávy