Řecký loterijní monopol povede český bankéř Ziegler

ČTK ČTK
11. 10. 2013 17:05
Emma Delta s investorem Šmejcem dokončila převzetí sázkového giganta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Česko-řecká investiční skupina Emma Delta, v níž působí investor Jiří Šmejc, dokončila převzetí kontrolního podílu v řeckém sázkovém monopolu OPAP.

Řecku se tak podařilo úspěšně uzavřít první velkou privatizaci v rámci záchranného programu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Emma Delta současně oznámila změny ve vedení podniku. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva OPAP se stal český bankéř Kamil Ziegler.

Ziegler v minulosti stál v čele Konsolidační banky či Raiffeisenbank. Zastával také různé pozice ve skupině PPF a od konce roku 2011 až do počátku letošního roku byl generálním ředitelem české loterijní a sázkové společnosti Sazka.

Emma Delta zaplatila za podíl 33 procent v OPAP 622 milionů eur (15,9 miliardy Kč). V příštích deseti letech pak bude ročně splácet další tři miliony eur ročně. Celková cena tak činí 652 milionů eur.

Prodej státního majetku je důležitou podmínkou záchranného programu. V letošním roce plánuje řecká vláda získat z privatizace 1,6 miliardy eur.

"Tato transakce znamená dokončení největší privatizace od zahájení privatizačního programu," oznámila řecká privatizační agentura HRADF.

Řecko se dohodlo se skupinou Emma Delta již letos v květnu. Trvalo však několik měsíců, než se podařilo vyřešit některé sporné body dohody. Prodej se zadrhl zvláště kvůli sporům o poplatky, které má OPAP platit svým partnerům za technologické a tiskové služby.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě a její akcie se obchodují na burze. OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů.

Skupinu Emma Delta vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group, český fond KKCG, italská Lottomatica a slovenská firma J&T Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy