Řecko uteklo bankrotu, 130 miliard pomoci dostane

ČTK Karel Toman, ČTK
9. 3. 2012 15:00
Největší osekání dluhu v dějinách začíná, může ale spustit pojistky proti bankrotu
Demonstranti před budovou parlamentu.
Demonstranti před budovou parlamentu. | Foto: Reuters

Atény - Řecko může začít čerpat peníze z druhého záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur.

Podle agentury AP o tom rozhodli ministři financí eurozóny. Stalo se tak v reakci na to, že se k výměně řeckých dluhopisů přihlásilo dost soukromých věřitelů. Seškrtání značné části řeckého dluhu privátní sférou bylo jednou z klíčových podmínek záchranného balíku.

Podle prohlášení šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera jsou podmínky pro uvolnění peněz z balíku splněny. Podle AP mohou Atény z balíku pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v první fázi získat 35,5 miliardy eur.

Řecko potřebuje ze svého dluhu splatit 14,5 miliardy eur už 20. března. Bez dohody na restrukturalizaci mu tak hrozil neřízený bankrot.

Řekové už dříve oznámili, že investoři držící až 95,7 procent dluhů nacházejících se v privátních rukou vymění dluhopisy za nové s nižší hodnotou a úroky a delší dobou splatnosti. Výměnou za to investoři přijdou až o 74 procent hodnoty svých investic, získají až 30 miliard eur a 5,5 miliardy eur úroků.

Nové dluhopisy by měly být vydány v pondělí.

Hádanka jménem CDS

Stále se však čeká, zda dohoda na největší restrukturalizaci státního dluhu v dějinách spustí výplatu pojistek proti bankrotu (CDS). Část věřitelů byla totiž donucena k dohodě přistoupit takzvanou klauzulí kolektivní akce. Výplata pojistek by měla pro trhy neznámé dopady, upozorňuje například agentura Reuters.

"Pokud dojde ke spuštění CDS kontraktů, mohou investoři zažít ještě horké chvilky. Nejistota se může přenést především na portugalský trh, který je druhým kandidátem v řadě na restrukturalizaci dluhu," připomněl ve své ranní glose ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Mezinárodní asociace swapů a derivátů, která o případném spuštění rozhodne, zasedá právě v těchto chvílích.

Pomoc, ke které se Řecko dnešním dnem dostává, má vést  ke snížení jeho dluhu ve výši 160 procent HDP na 120,5 HDP v roce 2020. To je hodnota, jakou má dnes dluh Portugalska.

V udržitelnost takového dluhu u obou zemí trhy moc nevěří. Zatímco přirážka na španělských a italských dluhopisech s rostoucí nadějí na úspěch restrukturalizace klesala, rizikový příplatek na portugalských dluhopisech vzrostl.

 

Právě se děje

Další zprávy