Řecko si další miliardy zaslouží, zjistila inspekce

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
5. 8. 2010 14:10
Kontrola MMF, EU a Evropské centrální banky skončila pro Řecko dobře.
Řecko škrtá ze všech sil, aby si pomoc fondu a Unie zasloužilo. Ilustrační foto.
Řecko škrtá ze všech sil, aby si pomoc fondu a Unie zasloužilo. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Athény - Inspekce skončila, peníze budou, oznámili ve čtvrtek v hlavním řeckém městě zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské unie.

Ti zkoumali, zda Řecko plní podmínky záchranného úvěru. S požehnáním inspektorů teď bude moci země čerpat dalších 9 miliard eur, řecká vláda doufá, že finance obdrží do poloviny září. Dvacet miliard už získalo v květnu.

Pokud bude země dál plnit podmínky svých zachránců, připutuje na její účet za tři roky 110 miliard eur. Kontrola ale Athény čeká každého čtvrt roku. Stejně jako další úkoly na cestě ke změně hospodaření.

Řecko musí předložit plán liberalizace energetiky

Z dřívějška má Řecko za úkol snížit svůj rozpočtový deficit o 5,5 procentního bodu na 8,1 procento HDP. Už v prvním pololetí se zemi podařilo stlačit schodek téměř na polovinu, především díky drastickým škrtům ve výdajích. Příliš mnoho financí však i nadále polykají především místní samosprávy a nemocnice.

Zástupci Evropské komise požadují po Athénách do září strategický posudek bankovního sektoru a do konce roku plán liberalizace energetiky.

Měnový fond a Unie předpovídají řecké ekonomice pro letošek pokles o 4 procenta, příští rok pokles o 2,5 procenta. Po zvýšení DPH došlo také ke zvýšení inflace nad průměr eurozóny a MMF tak její odhad pro letošek zvýší z původních 1,9 procent na 4,75 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy