Řecko opět táhne trhy do hlubin. Poker nevychází

Karel Toman
8. 4. 2010 18:00
Mezinárodní plán, který měl předejít bankrotu Řecka, k němu nakonec může přispět
Poslední úpravy trofeje pro vítěze Ligy mistrů před tiskovou konferencí v Aténách, dějišti finále.
Poslední úpravy trofeje pro vítěze Ligy mistrů před tiskovou konferencí v Aténách, dějišti finále. | Foto: Reuters

* Evropské akcie padly nejvíc za posledních šest neděl * Řecké banky jsou pod tlakem velkých klientů, chtějí zpět své peníze

Atény - Snahy Řecka ukočírovat dluh se komplikují. Paradoxně za to může záchranný plán, který tomu měl předejít a na kterém se v březnu dohodla eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Jeho nejasnost možná sama přispěje k jeho spuštění tím, že dožene Řecko k bankrotu.

Neuklidnil totiž bohaté Řeky, kteří z řeckých bank dál vybírají peníze takovým tempem (10 miliard euro, tedy 4,5 % všech peněz v řeckých bankách za dva měsíce), že čtyři největší řecké banky byly včera nuceny požádat vládu o finanční pomoc 17 miliard euro.

Evropské akcie zaznamenaly dnes v obavách z finanční situace Řecka nejhlubší pokles za šest týdnů.

Investorům hraje čas do karet

Mezinárodní plán ale také neuspokojil ani hlavní osoby, které teď Řecko potřebuje - investory pro své dluhopisy. Těm se zdá příliš vágní a proto nevěrohodný. Desetileté dluhopisy se tak v úterý prodávaly za úrok jen pět tisícin pod sedmi procenty, což je dosavadní řecký rekord. Rekordně ale poskočily i krátké dvouleté dluhopisy.

"Je to pokerová hra," pojmenoval tlak finančních trhů na eurozónu, aby vyložila své karty, jeden investor pro list The Financial Times.

Eurozóna však odpověděla s příznačnou nejednotností. Zatímco některé země jsou ochotny Řecku půjčit svůj podíl domluvené pomoci za výrazně nižší než tržní ceny, odpůrce plánu Německo, které má přispět více než čtvrtinou všech peněz, chce Řecku půjčit za ceny tržní.

Evropský kočkopes

"Právě výše úroku je jednou ze slabin dohodnutého 'kočkopsa' pomoci Řecku," glosoval spor ekonom Michal Brožka z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Buď jak buď, mračna nad Řeckem se tento týden pořádně zatáhla. "Za těchto podmínek se Řecko dlouho samo financovat nemůže a spuštění záchranného mechanismu je pravděpodobně na spadnutí," shrnul věc ekonom ČSOB Jan Bureš.

"Řecko se přibližuje argentinskému scénáři státního bankrotu," doplnil ho kolega Jan Čermák. "Jestliže ještě na počátku tohoto roku se zdálo, že default (bankrot, pozn. red.) řeckého státu je otázka několika let, při pohledu na vývoj stále stoupajících výnosů řeckých státních dluhopisů nezbývá než konstatovat, že od této hrozby nás dělí spíše několik čtvrtletí," uzavřel ekonom ČSOB Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy