Řecké šestiměsíční dluhopisy zlevnily, klesly úroky

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 1. 2012 13:30
Novou várku krátkodobého dluhu se povedlo Řecku prodat za méně než minule
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto
Demonstrace v Řecku. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Řecké vládě se podařilo prodat cenné papíry za vyšší cenu, než očekávala. Za šestiměsíční pokladniční poukázky v úterý obdržela 1,625 miliardy euro (41,95 miliardy Kč).

Podle agentury Reuters se Řecku také podařilo snížit rizikovou prémii na 4,9 procenta. Když vláda naposledy poukázky 13. prosince prodávala, činil úrok 4,95 procenta.

Takzvaný poměr bid-to-cover, který vyjadřuje, jaká byla poptávka, činil 2,8. To znamená, že subjekty na trhu chtěly nakoupit o 180 procent poukázek více, než bylo Řecko připravené prodat (kdyby byl poměr roven jedné, tak nabídka odpovídá poptávce).

Úterní prodeje mají být vypořádané 13. ledna.

Jak ale Reuters upozorňuje, část tohoto dluhu pravidelně nakupují řecké banky - čísla tedy úplně neodráží náladu trhu. Kolik poukázek nakoupili zahraniční investoři, řecká agentura pro správu dluhu PDMA neuvedla.

"Prodej poukázek je v současné době pro řecký trh jediným zdrojem financování," komentuje Reuters. "Zadlužená země závisí na mezinárodní pomoci," doplňuje agentura AP.

Ta připomíná, že kvůli vysokým nákladům na půjčku řecká vláda momentálně nemůže vydávat dlouhodobé dluhopisy. U krátkodobých poukázek má Řecko navíc větší šanci najít investory, nákup pro ně totiž není tolik rizikový.

Kromě Řecka v úterý prodávaly cenné papíry vlády v Rakousku a Nizozemsku. V případě rakouských čtyřletých a desetiletých dluhopisů činila tržní přirážka 2,213, respektive 3,322 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy