Řecké banky mají dostat miliardy ze záchranného fondu

ČTK ČTK
22. 5. 2012 12:09
Čtyři největší komerční banky v Řecku prý do pátku získají 18 miliard eur
Euro. Ilustrační foto
Euro. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Čtyři největší komerční banky v Řecku do pátku získají 18 miliard eur (453 miliard korun). Agentuře Reuters to řekl vysoce postavený bankéř, který si nepřál být jmenován. Peníze banky získají ze záchranného fondu eurozóny (EFSF). Jde o Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank a Piraeus Bank, uvedla agentura Reuters.

"Dostaneme peníze nejpozději do pátku, možná už ve středu," uvedl bankéř.

Jakmile banky budou prostřednictvím dluhopisů EFSF rekapitalizovány, budou moci obnovit operace s Evropskou centrální bankou (ECB), uvedl bankéř. "S těmito 18 miliardami se budeme opět účastnit finančních operací ECB," řekl. V Piraeus Bank, která je mezi čtyřmi jmenovanými bankami, drží podíl necelých šesti procent skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

ECB přestala minulý týden dodávat řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací, finanční prostředky. ECB provádí refinanční operace jen se solventními bankami. Platí přitom, že finanční domy, které nemají přístup k penězům ECB, se musejí s požadavky obracet na domovskou centrální banku.

Již dříve nejmenovaný zdroj uvedl, že kapitál čtyř řeckých bank, které nejmenoval, je tak vyčerpán, že tyto ústavy fungují se záporným vlastním jměním. Podle pravidel ECB není možné tak zdevastovaným bankám žádné další peníze poskytnout. Objevily se i zprávy, že tempo odlivu vkladů z řeckých bank nabírá na síle, což svědčí o tom, že řecký bankovní systém je velmi zranitelný.

Evropští politici ujišťují, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje a podle průzkumů veřejného mínění chtějí nadále platit eurem i sami Řekové. Zároveň ale v zemi narůstá odpor proti drastickým úsporným opatřením, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé. To je hlavně Mezinárodní měnový fond a ostatní země eurozóny.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Výběr banky nenechávejte náhodě.

 

Právě se děje

Další zprávy