Řecká nezaměstnanost poklesla, ale na jásot je brzy

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 6. 2010 17:28
Nezaměstnanost sice klesla na 11,6 procenta, ale je vyšší než před rokem. A znovu poroste.
Nezaměstnanost v březnu sice poklesla, ale podle expertů dál poroste.
Nezaměstnanost v březnu sice poklesla, ale podle expertů dál poroste. | Foto: Karel Toman

Athény - Šestileté maximum, kterého dosáhla míra nezaměstnanosti v Řecku v únoru, patří minulosti. Podle statistického úřadu poklesla v březnu o půl procentního bodu na 11,6 procenta. Bez práce bylo 578 723 lidí.

Ve srovnání s loňským rokem je situace ale mnohem horší. Loňský březen přinesl do tabulek údaj 9,2 procenta. "Očekáváme, že nezaměstnanost se bude ve zbytku roku opět zvyšovat," řekl Reuters ekonom Diego Iscaro ze společnosti IHS Global Insight.

Finanční pomoc ve výši až 110 miliard eur od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu totiž musí Řecko vykoupit tvrdými úsporami. Podle expertů se zhorší podmínky na trhu práce, což zvýší tlak na pokles soukromé spotřeby. Tu už nyní drtí vyšší daně, inflace, obtížný přístup k úvěrům a snižování platů ve veřejném sektoru.

Řecko už má sice podle premiéra Jorgose Papandreu nejhorší část dluhové krize za sebou a není bezprostředně ohroženo bankrotem, ale v letošním prvním čtvrtletí jeho hrubý domácí produkt poklesl o celé procento v porovnání s předcházejícími třemi měsíci. Podle odborníků prohloubí úspory hospodářský pokles na čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy