Řecká dieta: zdraží benzin, lidé přijdou o 15% příjmů

Karel Toman
30. 4. 2010 12:20
Plán řecké vlády: vyšší DPH, nižší platy, do důchodu se půjde v průměru o 14 let později.
Foto: Reuters

* Aténská vláda schválila drastické úspory, otázka je, zda je prosadí * Ratingová agentura Moody's čeká na výsledek jednání o Řecku, ale jeho rating i tak prudce sníží * Uznávaný americký ekonom: Řecko se bankrotu nevyhne

Athény - Pokud tento návrh schválí parlament, vtipy o líných Řecích mohou skončit. Řecká vláda totiž přijala obrysy drakonického plánu na úsporu 24 miliard eur, který za tři roky změní bez přehánění každodenní život všech Řeků.

Veřejný sektor přijde o své vyhlášené třinácté a čtrnácté platy proplácené o Velikonocích a Vánocích. Na tři roky bude mít zmrazené platy a pocítí i další škrty v přídavcích. Přebujelý sektor státních zaměstnanců, který dává práci třinácti procentům Řeků, bude postupně redukován, zakázány budou krátkodobé smlouvy a zrušena zbytečná místa.

Statistici spočítali, že roční příjem průměrné řecké domácnosti se sníží zhruba o 15 procent. Základní DPH se má v Řecku ze současných 21 procent zvýšit minimálně o dva procentní body, tedy na 23 procent; za realističtější se považuje až 25 procent. Očekává se skokový nárůst cen pohonných hmot, a to o plných deset procent.

Skončit by tak měla praxe přidělování "teplých místeček" často fiktivně vytvořených jako dárky politiků spřízněným skupinám.

Důchodci přijdou o své roční bonusy a průměrný věk odchodu do důchodu se zvýší o 14 let - ze současných 53 na 67 let.

Součástí plánu má být i urychlená privatizace některých státních podniků.

Opatření mají snížit rozpočtový deficit o 10 - 11 procentních bodů řeckého HDP během příštích tří let, a vrátit tak zemi konkurenceschopnost. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to dnes uvedl list Financial Times.

Návrh obsahuje také zvýšení daně z přidané hodnoty, letos už druhé. "Stále se vedou diskuse o tom, které ze tří daňových pásem se zvedne," řekl listu zdroj.

Rozpočet učísnul "velmi hustý hřeben" MMF

Detaily plánu se nadále projednávají, řekl listu nejmenovaný vysoký vládní úředník obeznámený s průběhem jednání se zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky.

Rozhovory mají skončit o víkendu, ke schválení v řeckém parlamentu budou opatření představena příští týden.

Samotné schválení návrhu opatření řeckou vládou ale ještě nemusí nic znamenat. Řecko má totiž notoricky špatnou pověst v prosazování už přijatých reformních programů. Také proto je teď pod přísným dohledem EU a MMF.

"Můžou (MMF a eurozóna - pozn. red.) ten problém prodloužit tím, že Řecku půjčí peníze, ale jinak nemohou udělat nic. Řecko musí snížit mzdy. Tečka. Neexistuje nic, co by Řekové mohli udělat, až na odchod z eurozóny a devalvaci, než snížit reálné mzdy," uvedl renomovaný americký ekonom Allan Meltzer, podle kterého se Řecko bankrotu nevyhne.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's jen čeká, jak dopadne jednání v Aténách o pomoci.Upozornila, že hlavní rating Řecku zřejmě i tak srazí o několik stupňů. Připojila by se tak ke konkurenční ratingové agentuře Standard & Poor's, která rating Řecka v úterý srazila hned o tři stupně a posunula jej do spekulativního pásma..

Odbory varují: přijdou střety

"Vzhledem k vážnosti situace nebyly ve skutečnosti po ruce žádné argumenty pro další odklady," řekl zdroj v narážce na fakt, že trhy neuvěřily ani jednomu z předchozích tří plánů úspor řecké vlády a premiér Jorgos Papandreu byl nakonec nucen požádat o aktivaci záchranného balíčku.

"O načasování penzijních opatření se stále diskutuje, není ale mnoho prostoru k manévrování - tohle je o záchraně země před kolapsem," potvrdil naléhavcost situace i řecký ministr práce a sociálních věcí Andreas Loverdos.

S obrysy návrhu seznámil ve čtvrtek premiér Papandreu odboráře. Když jeho pracovnu opouštěl předák odborů z privátního sektoru Janis Panagopulos, varoval, že přijde konfrontace.

Trh s řeckými dluhopisy a akciemi připomínal tento týden jízdu na horské dráze. Přirážka za řecké dvouleté dluhopisy se počátkem týdne vyšvihla na 20 procent. Když ale ve středu EU a MMF oznámily, že připravují pro Athény půjčku až 120 miliard euro, spadla přirážka na 12,74 procent. Řecký akciový trh naopak podle listu vzrostl o 7,14 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy