Recese válcuje Evropu. Padla i na blahobytné Švýcarsko

mah
7. 3. 2009 16:21
Evropské ekonomiky čelí největší krizi od 30. let
Čekání na lepší zítřky. Tak by se dala pojmenovat současná Evropa.
Čekání na lepší zítřky. Tak by se dala pojmenovat současná Evropa. | Foto: Reuters

Praha -  Světová hospodářská krize si nevybírá. Recese tak postihla na konci minulého roku i Švýcarsko. Tomu se hrubý domácí produkt snížil o 0,3 procenta proti předchozím třem měsícům. Klesla poptávka po švýcarském vývozu a podniky výrazně omezily investice.

Švýcarsko tak následuje další evropské země, na které dolehla krize. Alpská země si přesto vede lépe než její obchodní partneři. Spotřebitelé a vláda totiž neomezili výdaje.

"Ekonomika je po revizi očividně v recesi a vzhledem ke slabé poptávce z ciziny a rezervní kapacitě budou vývoz a investice pravděpodobně slabé i nadále," uvedl k vývoji ve Švýcarsku analytik Henrik Gullberg z Deutsche Bank. Během dalších dvou čtvrtletí nárůst ekonomické aktivity neočekává.

Jinde je ještě hůř

S podstatně horším dopadem hospodářská krize se musí vyrovnat dvě největší evropské ekonomiky. Britská ekonomika se propadla o téměř dvě procenta a místní podnikatelé předpovídají nejhorší recesi za posledních 30 let. Britská ekonomika má  totiž klesat nepřetržitě i ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Mnoho důvodů k úsměvu nemá ani německá kancléřka Angela Merkelová
Mnoho důvodů k úsměvu nemá ani německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

V Německu je ještě hůř. Ekonomika důležitého obchodního partnera České republiky klesla o 2,1 procenta. To je nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990.

„Výhled pro současné čtvrtletí je jakýkoli, jen ne dobrý. Stále nejsou znát žádné známky oživení," řekla agentuře Reuters Ulrike Kastensová z firmy Sal. Oppenheim.

Recese se valí Evropou 

Projevů recese není ušetřena ani Francie. Její ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla o 1,2 procenta. Propad o jedno procento hlásí španělská ekonomika. Po poklesu o 0,3 procenta ve třetím čtvrtletí tak spadla do své první recese od roku 1993.

Hrubý domácí produkt loni také klesl Itálii - a to o jedno procento. Podle údajů statistického úřadu ISTAT to byl nejhlubší pokles od roku 1975, kdy italská ekonomika ztratila 2,1 procenta.

Ze středoevropských států Evropské unie postihla krize nejvíce Maďarsko. Meziroční pokles hrubého domácího produktu činil u maďarské ekonomiky dvě procenta. Připsala si tak nejhorší výsledek od roku 1996.

Ekonomika eurozóny je v recesi od druhého čtvrtletí loňského roku. Propad se ke konci roku prohloubil na meziroční tempo 1,1 procenta a poslední ekonomické údaje žádné brzké oživení nenaznačují.

 

Právě se děje

Další zprávy