Recese v EU bude hlubší, německá lokomotiva zpomaluje

ČTK Karel Toman, ČTK
7. 11. 2012 14:50
Evropská komise snížila prognózu růstu HDP, místo růstu čeká Česko napřesrok stagnace
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brusel/Berlín - Výhled pro evropskou ekonomiku, včetně té české, se povážlivě zhoršuje.

Svou prognózu růstu HDP na letošní i příští rok snížila Evropská komise. Nepříznivá data přicházejí také z německého průmyslu. EU a z ní právě Německo jsou největším obchodním partnerem Česka.
 
Česká ekonomika letos vykáže propad o 1,3 procenta. Ve své nové prognóze to uvádí Evropská komise. Ta ještě na jaře České republice předpovídala stagnaci. Na příští rok počítá komise v České republice s růstem hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, zatímco dosud čekala růst o 1,5 procenta.

Evropská recese bude hlubší

Také recese evropské ekonomiky bude hlubší, než se zdálo, předpovídá Evropská komise. Ta na letošní rok počítá v eurozóně s propadem hrubého domácího produktu o 0,4 procenta a v celé Evropské unii o 0,3 procenta. Komise to uvedla v podzimní prognóze vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů pro členské státy EU na léta 2012 až 2014.

Německé ministerstvo hospodářství ve středu oznámilo, že tamní průmyslová výroba se v září meziměsíčně propadla o 1,8 procenta. Analytici očekávali mírnější pokles o 0,5 procenta. Údaje jsou dalším důkazem negativního dopadu dluhové krize v eurozóně na německou ekonomiku.

"Průmyslovou výrobu budou ve čtvrtém čtvrtletí tlačit dolů slabé zakázky," upozornilo ministerstvo. Již v úterý oznámilo, že objem průmyslových zakázek pro německé podniky se v září propadl o 3,3 procenta kvůli slabší poptávce v ostatních členských zemích eurozóny.

Německá lokomotiva zpomaluje

Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

V letošním druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc předpověděla, že německá ekonomika bude kvůli oslabení poptávky po německém zboží ve čtvrtém čtvrtletí stagnovat, nebo dokonce mírně klesne.

 

Právě se děje

Další zprávy