Ratingové agentury posílají Maďarsko mezi spekulanty

Ekonomika Ekonomika
23. 12. 2010 15:10
K ratingové agentuře Moody's Investors Service, zasadila ránu i Fitch
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán | Foto: Ondřej Besperát

Budapešť - Ekonomické problémy Maďarska pokračují. Mezinárodní ratingová agentura Fitch během čtvrtka snížila jeho hlavní úvěrová hodnocení o jednu příčku a negativní zůstává i další výhled. Znamená to, že agentura počítá s dalším zhoršením.

Stalo se to jen pár hodin před hlasováním maďarského parlamentu o státním rozpočtu na příští rok. Ten díky výrazné vládní většině strany Fidesz bez potíží prošel.

Fitch své rozhodnutí odůvodnila tím, že maďarské reformy k zlepšení hospodářství nepřispívají. Ratingová agentura kritizuje zejména demontáž penzijní reformy z 90. let a absenci střednědobé fiskální strategie.

Rating dlouhodobých devizových závazků spadl na BBB- z dosavadního stupně BBB. Rating dluhů v domácí měně se změnil obdobně na BBB z BBB+. 

"Snížení maďarských ratingů odráží hmatatelné zhoršení základní střednědobé rozpočtové pozice při relativně vysokých úrovních veřejného a zahraničního státního dluhu a devizovém dluhu domácích bank, což vystavuje zemi zranitelnosti vůči negativním šokům," uvedl podle ČTK analytik Fitch Ed Parker. 

Ratingy ovlivňují investory, protože odstupňovávají pravděpodobnost splacení závazků hodnoceným subjektem. Kurz forintu klesl po sdělení Fitch o 0,7 procenta

Konkurenční agentury snižovali rating Maďarska již na počátku prosince. Již tehdy Moody's Investors Service oznámil, že mu klesá devizový rating o dvě příčky na Baa3, což odpovídá aktualizovanému hodnocení Fitch.

Moody´s svůj dopředu ohlašovaný krok zdůvodnila kontroverzní vládní fiskální strategií, která vyvolává obavy z dlouhodobého vývoje veřejných financí.

Maďarsko se tak dostalo v obou případech k hranici spekulativních stupňů.

 

Právě se děje

Další zprávy