Radičová pro Aktuálně.cz: Ať dlužníci zkrachují

Tomáš Fránek
14. 1. 2011 6:00
Premiérka Slovenska poskytla redakci Aktuálně.cz exkluzivní rozhovor
Každá párty jednou končí, říká první žena Slovenska.
Každá párty jednou končí, říká první žena Slovenska. | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová je přesvědčena, že zadlužené státy, které finanční krize poslala až na dno, mají jednoduše zkrachovat.

Fakt, že by se krach bezprostředně dotkl eura a států eurozóny, podle ní neznamená, že taková cesta řešení dluhů není na místě. Řekla to v exkluzivním rozhovoru, který ve čtvrtek poskytla v Bratislavě online deníku Aktuálně.cz.

"Státní bankrot není nic, co by se nestalo a nebyly s tím zkušenosti. Při obrovské zadluženosti je to jediné správné řešení, předpokládá totiž restrukturalizaci dluhu. Důležité je při tom udržet stabilitu eura," řekla pro Aktuálně.cz první žena v premiérském křesle v historii Slovenska.

Podle Radičové musí nyní Evropa zaplatit za propast mezi sliby politiků na jedné straně a ekonomickou a demografickou situací na straně druhé.

Iveta Radičová (druhá zleva) získala na sklonku roku v USA ocenění časopisu Glamour Žena roku 2010.
Iveta Radičová (druhá zleva) získala na sklonku roku v USA ocenění časopisu Glamour Žena roku 2010. | Foto: Reuters

"Každá párty jednou končí. Evropa byla na jedné veliké párty a to se teď projevuje ve všech zemích," uvedla Radičová.

Premiérka v rozhovoru rovněž rozebírala, proč je podle ní výhodné, že Slovensko má euro a ne korunu. Hovořila i o tom, jak se její vláda postaví k navýšení záchranného fondu eurozóny, ze kterého už čerpá pomoc Řecko a Irsko. Přitom v ohrožení jsou podle ekonomů i další země - Portugalsko, Španelsko a možná i Itálie.

Celý rozhovor naleznete na stránkách Aktuálně.cz po pátečním poledni.

Slovensko už Evropu jednou překvapilo, když se odmítlo podílet na pomoc Řecku. Evropská komise ve středu vyzvala k posílení záchranného fondu eurozóny a rozšíření rozsahu jeho aktivit.

Fond, v němž se počítá se 440 miliardami eur (zhruba 10,7 bilionu korun) od zemí eurozóny, by se mohl navýšit už na příštím summitu EU počátkem února.

Lídry EU k navýšení vyzval i předseda komise José Barroso. O kolik by se mohly prostředky ve fondu navýšit, nechtěl upřesnit.

"Nevidím žádný důvod, proč bychom neměli přijmout nějaké rozhodnutí o těchto věcech nejpozději na příští Evropské radě (summitu EU) na začátku února," řekl Barroso. Dodal, že věří v to, že je EU schopna se na tom dohodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy