Ptačí chřipka může svět stát 550 miliard

ČTK, eko
7. 11. 2005 12:36
Ženeva - Pokud by kmen ptačí chřipky způsobil pandemii obyčejné chřipky, mohly by škody ve vyspělých zemích vyšplhat až na 550 miliard dolarů.

Světová banka ve své zprávě o nebezpečí ptačí chřipky píše, že předchozí studie odhadují počet smrtelných případů chřipky jen ve Spojených státech na 100.000 až 200.000. To by znamenalo ekonomické ztráty od 100 miliard do 200 miliard dolarů.

V odhadovaných ztrátách jsou zahrnuty rovněž hospitalizace, kterých by podle odhadů bylo v USA alespoň 700.000, dále až 40 milionů ambulantních návštěv a na 50 milionů dalších nemocí, které by se objevily v důsledku pandemie.

"Pokud budeme tento odhad metodou extrapolace aplikovat i na ostatní země s vysokými příjmy, mohla by současná ztráty činit až 550 miliard dolarů. Ztráta v celém světě by samozřejmě byla ještě mnohem vyšší, a to kvůli dopadům na rozvojový svět," varuje banka ve zprávě, z které citovala agentura Reuters.
   
Banka však upozorňuje, že není vhodné aplikovat jednoduchou extrapolaci nákladů na chudší země, protože jejich systém zdravotní péče není na takové úrovni, jako zdravotní péče ve vyspělých zemích. Proto i úmrtnost by by zřejmě byla vyšší než se uvádí v případě USA, kde je odhad pod 0,1 procenta.
  
"Mohlo by to být v tomto rozsahu, ale my doufáme, že se to vůbec nestane," uvedl ke zprávě mluvčí Světové banky Phillip Hay. V Ženevě se koná třídenní schůzka expertů na zdravotnictví, kteří se snaží najít vhodný způsob obrany před ptačí chřipkou. Cílem je zabránit tomu, aby se vyvinula v pandemii.

"Vzhledem k tomu, že pandemie obyčejné chřipky by se rychle rozšířila po celém světě, je v zájmu všech ptačí chřipku zastavit a dostat ji pod kontrolu," píše se ve zprávě. Banka chce přispět k založení zvláštního krizového fondu, v němž by měla být alespoň jedna miliarda dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy