První pomoc britské ekonomice: vláda sníží DPH

Ekonomika Ekonomika
25. 11. 2008 10:50
Od prosince snižuje daně z přidané hodnoty
Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize".
Britové neztrácejí humor ani v dobách krize. V Londýně si můžete koupit bonbony "Úvěrová krize". | Foto: Reuters

Londýn - Britská vláda přichystala svým občanům před Vánoci vítaný dárek. V rámci balíčku ekonomických opatření k podpoře národního hospodářství přechodně sníží daň z přidané hodnoty ze 17,5 na 15 procent. Nižší sazba se podle ministra financí Alistaira Darlinga nebude vztahovat na alkohol, tabák a benzín.

"Navrhuji snížit daň z přidané hodnoty... od příštího pondělí, 1. prosince," uvedl Darling. Snížení DPH na nejnižší úroveň povolenou v EU by mělo podle jeho slov platit do ledna 2010 a je součástí souboru opatření, na něž britská vláda hodlá vynaložit asi 20 miliard liber (600 miliard korun).

Ministr zároveň počítá se snížením růstu britské ekonomiky pro příští rok. Letos britská ekonomika stoupne o 0,75 procenta, přitom ještě v březnu se mluvilo o 1,75 až 2,25 procentech. Zvýší se také deficit pro finanční rok 2008/2009 z původně předpokládaných 43 miliard na 78 miliard liber. Příští rok pak dosáhne dokonce 118 miliard, tedy osm procent hrubého domácího produktu. 

Brown pro, konzervativci proti

Darling chce vynaložené peníze kompenzovat zvýšením daní z příjmů pro ty nejbohatší. Každý, kdo si vydělává více než 150 tisíc liber ročně, by tak po příštích volbách, tedy od roku 2011, měl platit místo čtyřicetiprocentní daně z příjmu ještě o pět procent víc.

Ekonomiku musíme povzbudit.
Ekonomiku musíme povzbudit. | Foto: Reuters

Kroky labouristické vlády nicméně na ostrovech mají řadu odpůrců. Opozičním konzervativcům se nelíbí snižování daní a svalování viny na dění ve Spojených státech.

Postoj premiéra Gordona Browna je však jasný. "Během předešlých recesí jsme byli svědky selhání vlád, které nezačaly jednat na začátku ekonomického poklesu. To mělo za následek prohloubení i prodloužení recese. Proto tvrdím, že povzbuzení ekonomiky vedoucí k udržitelnému růstu, zachování podniků, ochraně pracovních míst i bydlení, je zásadní záležitost," citovala jeho slova agentura Bloomberg.

Součástí podpůrných opatření je také rozhodnutí odložit zvyšování spotřebních daní na nová auta a vyvlastňování domů, jejichž majitelé nemohou splácet hypotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy