První peníze dorazí do Irska v lednu, slibuje Brusel

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 11. 2010 15:34
Žádost Irska o pomoc zvedla evropskou měnu z prachu, prohlášení Zelených, že je na čase vyhlásit volby ji však opět srazilo.
Evropská měna týdny oslabovala, slíbená pomoc pro Irsko ale vývoj zvrátila.
Evropská měna týdny oslabovala, slíbená pomoc pro Irsko ale vývoj zvrátila. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Irsko by mohlo první část finanční pomoci získat již v lednu příštího roku. Řekl to šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Konkrétní částku neupřesnil, podle odhadů by se ale celková pomoc měla pohybovat mezi 80 až 90 miliardami eur (až 2,2 bilionu Kč).

"Domníváme se, že zásilka prvních peněz by se mohla uskutečnit v lednu," řekl Juncker. Podle něj nejspíš nehrozí, že by se současná krize v Irsku šířila i do dalších zemí eurozóny.

Utvrzování o tom, že nebezpečí lavinového šíření nákazy nehrozí, je důležité pro trhy. Ještě v pátek se děsily budoucnosti eura, v pondělí už s úlevou oprašují důvěru v evropskou měnu poté, co Irsko požádalo o finanční pomoc.

Euro na asijském trhu posílilo vůči dolaru o 0,6 procenta na 1,376 dolaru, proti jenu o 0,5 procenta na 114,75 jenu. Měnu následovaly i evropské indexy. Britský FTSE se zvýšil o 0,8 procenta, německý Dax povyrostl po začátku obchodování o 0,7 procenta.

Právě obavy o budoucnost Irska, ale i dalších států eurozóny, tlačila v uplynulých týdnech evropskou měnu dolů.

Už v pátek odborníci předpovídali, že právě nejistota na světových trzích dotlačí Irsko k žádosti o finanční pomoc, kterou do té doby vehementně odmítalo. Neděle jim dala za pravdu a keltský tygr se hned dočkal i příslibu pomoci od Mezinárodního měnového fondu i Evropské centrální banky.

Ranní optimistický start na trzích ale srazil apel irských Zelených, kteří volají po vyhlášení voleb. "Věříme, že je čas vyhlásit termín všeobecných voleb na druhou polovinu ledna 2011," nechal se slyšet šéf Green Party John Gormley.

A trhy to nenechaly bez povšimnutí. Britský FTSE index se propadl o 0,8 procenta, euro opustilo své denní maximum a opět kleslo.

Experti: Nadšení je dočasné, nákaza se rozšíří

Přestože vliv této události na evropskou měnu nelze popřít, analytici varují, že finanční trhy sice tato "oběť" na nějakou dobu uklidní, trvalý vliv na ně ale mít nebude.

Kromě Irska se totiž s vysokým zadlužením potýká například Portugalsko a Španělsko a podle expertů je tak zapotřebí zásadnější řešení dluhové krize eurozóny. Irská nákaza by se totiž podle odborníků mohla rozšířit.

"V krátkodobém pohledu by to mělo být z hlediska chuti investorů k riziku pozitivní. Nemyslím si ale, že by to mohlo udělat něco pro to, aby se Portugalsko a Španělsko dostaly z přední palebné linie," řekl Reuters Peter Chatwell z londýnské Credit Agricole.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však v rozhovoru pro televizi ZDF prohlásil, že nákaze by mohlo zabránit správné řešení irské situace.

Mnozí jiní však jeho optimismus nesdílejí. "Myslím, že to znamená, že Portugalsko je další na řadě. Nevím, zda se tak stane před koncem roku nebo až po něm, ale žádost o pomoc je nyní téměř nevyhnutelná," předpověděl Filipe Garcia z Informacao de Mercados Financeiros v Portu.

 

Právě se děje

Další zprávy