Průmysl v EU nechal krizi za sebou,ale rostl pomaleji

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 6. 2010 11:50
Irsko, Řecko a Bulharsko ovšem krizové vody stále neopouštějí
Evropský průmysl je nyní na úrovni roku 2003. Ilustrační foto.
Evropský průmysl je nyní na úrovni roku 2003. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Průmysl v zemích platících eurem i v celé Unii už zřetelně opouští krizové vody a míří vzhůru. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat vzrostla za měsíc od března do dubna průmyslová produkce v eurozóně o 0,8 procenta a v celé Unii o 0,5 procenta. Nárůst však zpomalil. V předchozím měsíci rostla výroba o 1,5 procenta v eurozóně a o 1,4 procenta v celé Unii.

Výsledek vypadá ještě optimističtěji při porovnání s loňským rokem. Ve druhém čtvrtletí loňského roku totiž dosáhly hodnoty průmyslové výroby téměř historického minima. Ve srovnání s loňským dubnem byla výroba sedmadvacítce letos o 7,8 procenta výše, v zemích eurozóny pak o 9,5 procenta výš než před rokem.

Zpět do předkrizové úrovně ale členským zemím chybí ještě pořádný kus cesty. Dubnové údaje dosahují přibližně na úroveň roku 2003

Nejvíce roste Litva

Průmyslová výroba v meziměsíčním srovnání rostla ve dvanácti zemích unie, poklesla v devíti. O zbývajících šesti zatím nejsou k dispozici data. Nejvyšší nárůst zaznamenala Litva se šesti procenty, Estonsko s růstem o 2,4 procenta a Dánsko o 2,2 procenta. Smutný rekord největších propadů drží Irsko s poklesem o 10,9 procenta za měsíc, Portugalsko s poklesem o 4,4 procenta a Řecko s poklesem o 3,4 procenta.

Kvůli nízkým údajům loňského roku vyšla většina zemí z meziročního srovnání dobře - průmyslová výroba rostla v osmnácti zemích a klesala pouze v Řecku (o 6,4 procenta) Irsku (o 2,4 procenta) a Bulharsku (o 2,6 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy