Prudké zdražení ropy, ceny jsou nejvýše za 32 měsíců

ČTK ČTK
8. 4. 2011 21:45
Ropa v obavách o dodávky prudce zdražila, Brent nad 126 dolary
Cena ropy znovu roste. Ilustrační snímek
Cena ropy znovu roste. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Londýn - Ceny ropy na světových trzích v pátek prudce vzrostly a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 126 dolarů za barel, nejvýše za 32 měsíců.

Růst cen, který pokračoval už čtvrtý týden po sobě, vedly obavy o narušení dlouhodobých dodávek v důsledku pokračujících bojů v Libyi a ohrožení tamních ropných polí. Na trh působil i trvající neklid na Blízkém východě, napětí před volbami v Nigérii a propad dolaru spolu s přílivem spekulativních fondů na trhy komodit.

Cena Brentu se v závěru pátečního obchodování vyšplhala o čtyři dolary na 126,65 dolaru za barel, nejvýše od 1. srpna 2008. Americká WTI posílila o dva a půl dolaru na 112,79 dolaru za barel, nové maximum od září 2008. Za celý týden Brent vyskočil o osm dolarů a WTI posílila o více než čtyři dolary.

"Bylo to jasné impulzivní obchodování pod vlivem všech problémů: Libye, Nigérie, Jemenu, Bahrajnu a také nejistoty ohledně dohody o rozpočtu v (v USA). Nikdo nechce odejít domů na víkend v krátké pozici (sázce na pokles cen)," řekl agentuře Reuters Dan Flynn, analytik chicagské firmy PFGBest Research.

Roli hraje i Japonsko

Obavy z dlouhodobého narušení plynulosti dodávek ropy na trh mají stále navrch nad strachem z poklesu poptávky v důsledku zemětřesení v Japonsku nebo zvyšování úroků v eurozóně a v Číně.

Analytici předpokládají, že napětí na Blízkém východě aktuálně zdražuje ropu o 20 až 25 dolarů na barel. Upozorňují ale, že pokud se bude cena dál zvyšovat, začne to podkopávat poptávku.

"Zdá se, že některá pole v Libyi začínají být cílem vojenských útoků. To je znepokojující a znamená to, že je zde riziko, že na delší dobu přijdeme o větší objem ropy," uvedl analytik trhu komodit banky Crédit Agricole Christophe Barret.

"Je tady také slabost dolaru a velmi velký příliv fondů na trh ropy a základních kovů," řekl agentuře Reuters obchodník Rob Montefusco z firmy Sucden Financial.

Problémy s Libyí i Nigérií

Libye se už téměř dva měsíce potýká s občanskou válkou, kvůli které se v zemi prudce snížila těžba ropy. Před vypuknutím povstání země těžila asi 1,6 milionu barelů ropy, z čehož asi 1,2 milionu barelů vyvážela. Teď se v Libyi těží jen asi 20 procent původního objemu.

Podívejte se, jak v Libyi hoří ropné terminály:

Nigérie, která těží 1,9 milionu barelů ropy denně, odložila sobotní volby v některých oblastech, ve většině z nich se však konat budou. Trh se obává povolebních násilností zejména v ropných oblastech země.

Dolar v pátek k euru v obavách z uzavření americké federální vlády klesl na minimum za 15 měsíců. To povzbudilo investice do komodit obchodovaných v americké měně.

Vyhlídky globální ekonomiky a poptávky po ropě jsou vcelku příznivé i přes dluhovou krizi Portugalska a začátek zvyšování úroků v eurozóně.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů)

Burza Typ Kontrakt Aktuální cena Předchozí závěr
Londýn - ICE Brent květen 126,65 122,67
New York - Nymex WTI květen 112,79 110,30

 

 

Právě se děje

Další zprávy