Propad německých automobilek je "horší než kdy dřív"

Ekonomika Ekonomika
3. 12. 2008 15:31
Špatné prodeje u sousedů mohou mít dopady i na českou ekonomiku
Stávky zaměstnanců firmy Volkswagen sice ustaly, plán propustit 20 tisíc lidí, především v Německu, stále trvá. Firma přesto vykázala zisk 2,75 miliardy eur.
Stávky zaměstnanců firmy Volkswagen sice ustaly, plán propustit 20 tisíc lidí, především v Německu, stále trvá. Firma přesto vykázala zisk 2,75 miliardy eur. | Foto: Reuters

Berlín - V Německu se příští rok prodá nejméně nových aut od sjednocení východu a západu v roce 1990. Uvádí to tamní asociace automobilového průmyslu.

Organizace podle BBC zároveň varuje, že před největšími německými automobilkami - Volkswagenem, Daimlerem a Porsche - stojí nutnost omezení výroby. Ta ale bude mít dopad i na jejich zaměstnance. Výrobci aut přitom patří k největším zaměstnavatelům v Německu: na automobilový průmysl je tu přímo či nepřímo navázána až pětina všech pracovních míst.

Odhady přitom uvádí, že prodej příští rok dále poklesne. A to až na 2,9 milionu oproti 3,1 milionu, které by se měly prodat do konce letošního roku.

Nepříznivými výhledy se ani jedna z firem netají. Porsche například minulý týden oddálilo plánované převzetí Volkswagenu, údajně kvůli klesajícímu prodeji. Firma totiž podle vlastních slov zaznamenala zcela zásadní propad v globální poptávce.

Očekáváme omezení poptávky

Pro Českou republiku je Německo v oblasti automobilového průmyslu největším obchodním partnerem. Problémy u sousedů tedy mohou mít dost podstatný dopad i v našich končinách. "Pokud jde o dodavatele, omezení poptávky z Německa se dá očekávat," podotkl Vladimír Starosta, prezident Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia.

Vlna zpomalení v prodeji aut se ostatně pomalu dostává i do Čech. Podle poslední statistiky Sdružení dovozců automobilů v listopadu sice mírně, o necelá dvě procenta, stoupl počet registrací u osobních vozů, množství nových aut určených pro podnikání ale kleslo o celou třetinu.

Evropa pomáhá svým automobilkám

Prodej aut se v poslední době prudce snížil všude v Evropě. Některé země proto přistupují k podpoře svého automobilového průmyslu. O pomoci pro Saab a Volvo uvažuje švédská vláda, Portugalsko dnes ohlásilo, že nalije až 200 milionů eur do zdejších poboček Volkswagenu nebo Peugeotu-Citroenu.

Italský Fiat dnes také varoval, že by mu zisk mohl v příštím roce mohl klesnout až o 65 procent, Asociace evropských výrobců automobilů minulý měsíc zveřejnila čísla, podle nichž se poptávka v říjnu meziročně popadla o téměř 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy