První díra v aplikacích pro iPhony a iPady. Hackeři podvedli přímo vývojáře a sbírali data

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 9. 2015 10:55
Zákeřný program pronikl do stovek aplikací pro telefony iPhone a tablety iPad zejména čínských uživatelů. Jde o první velký útok na App Store. Apple v neděli večer oznámil, že prodejnu aplikací od zákeřného programu čistí. Firma uvedla, že hackeři oklamali vývojáře aplikací, aby používali padělanou verzi firemního softwaru pro tvorbu aplikací. Zatím nejsou hlášeny žádné škody.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Boston - Populární internetovou prodejnu aplikací pro mobilní zařízení iOS App Store americké společnosti Apple napadl zákeřný program, který pronikl do stovek aplikací pro telefony iPhone a tablety iPad zejména čínských uživatelů. Jde o první velký útok na App Store, uvedla agentura Reuters. Apple v neděli večer oznámil, že svou prodejnu aplikací nyní od zákeřného programu čistí.

Firma uvedla, že hackeři vložili škodlivý program čili malware do řady aplikací, které používají majitelé iPhonů a iPadů v Číně, tím, že oklamali vývojáře aplikací, aby používali padělanou verzi firemního softwaru pro tvorbu aplikací, jemuž Apple říká Xcode. Falešný program zvaný XcodeGhost pak hackerům umožňoval sbírat z přístrojů data.

Je to první případ, kdy se přes přísné bezpečnostní bariéry Applu dostal velký počet aplikací nakažených zákeřným programem. Předtím se vyskytlo v App Store pouze pět podobně nakažených aplikací, uvádí firma Palo Alto Networks.

"Odstranili jsme z App Store aplikace, o nichž víme, že byly vytvořeny pomocí padělaného softwaru," uvedla mluvčí Applu Christine Monaghanová. "Spolupracujeme s vývojáři na tom, aby měli jistotu, že používají správnou verzi Xcode," dodala.

Mluvčí neuvedla, jaké kroky by uživatelé telefonů a tabletů Applu měli udělat, aby zjistili, zda jsou jejich přístroje napadeny. Ryan Olson z Palo Alto Networks ale řekl, že malware funguje jen omezeně a že jeho firma neobjevila případy krádeže ani jiných škod. Podle něj to je ale i tak "velká věc", protože to ukázalo jiným možnost narušení App Store přes vývojáře aplikací.

Pozměněná verze Xcode byla stažena z jednoho serveru v Číně. Ten vývojáři používají proto, že jim umožňuje rychlejší stahování programů než americké servery Applu.

Čínská bezpečnostní firma Qihoo360 Technology uvedla, že našla 344 aplikací, do nichž pronikl XcodeGhost. Apple počet nakažených aplikací neupřesnil.

 

Právě se děje

Další zprávy