Pro IKEA pracovali kubánští vězni, zjistili v Německu

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 5. 2012 6:00
Podle nových dokumentů měli pro švédskou firmu vyrobit tisíce stolů a sedacích souprav
Obchodní dům IKEA
Obchodní dům IKEA | Foto: IKEA

Frankfurt nad Mohanem - Švédská firma IKEA čelí obvinění, že si v osmdesátých letech najímala na výrobu nábytku kubánské vězně. Zprávu přinesli reportéři listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, kteří na tuto informaci narazili v dosud nezveřejněných dokumentech.

Podle nich divize IKEA Trading Berlin podepsala v září 1987 smlouvu s kubánskou společností Emiat. Ta dodávala na trh nábytek pro víkendové domy a penziony, které využívala tamní politická elita. Dílnu měla místní nábytkářská firma mít přímo v areálu kubánského vězení, ukazují dokumenty.

Obě strany se pak měly dohodnout, že vězňové vyrobí 35 tisíc jídelních stolů, 10 tisíc dětských stolů a 4 tisíce sedacích souprav.

"S první dodávkou na počátku roku 1988 ovšem vyvstaly problémy - nábytek nebyl dostatečně kvalitní. Zástupci IKEA se proto znovu vydali na Kubu, aby se ujistili, že výroba odpovídá jejich běžným standardům," píše německý list The Local.

Nevěděli, pro koho vyrábí

Zástupci švédské skupiny na zprávu reagovali slovy, že berou celou věc velmi vážně. "Požádali jsme o staré archivní dokumenty a provádíme rozhovory s lidmi, kteří ve společnosti tehdy pracovali," uvedla mluvčí IKEA Jeanette Skjelmose pro německý tisk.

Případ s využíváním zatčených osob neřeší IKEA prvně. Jak připomíná The Local, tento týden se již objevily záznamy o tom, že v sedmdesátých a osmdesátých letech dávali nábytek dohromady vězňové z Německé demokratické republiky (NDR).

"Mnoho vězňů v této době muselo pracovat na různých zakázkách, aniž by věděli, pro koho je zboží určené," doplňuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. V NDR si přitom IKEA od sedmdesátých let vybudovala silnou výrobní základnu, která sestávala ze 35 továren.

Jak IKEA slavila 20 let v Česku:


 

 

Právě se děje

Další zprávy