Pro gigant Yahoo! začíná nová éra. Čeká firmu sloučení?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 11. 2008 7:15
Jerry Yang byl pro investory poslední překážkou ke spojení s Microsoftem
Foto: Reuters

San Francisco - Generální ředitel Yahoo! Jerry Yang pomáhal tento internetový gigant základat a během své téměř rok a půl trvající "vlády" prosazoval jeho nezávislost. Když ale oznámil svůj odchod, akcie Yahoo! na burze zpevnily přes čtyři procenta.

Důvod je jednoduchý - investoři o nezávislost podle všeho nestojí, líbila by se jim dohoda s Microsoftem.

"Odchod se dá s nadsázkou přirovnat k demisi ministerského předsedy nějakého státu. Z velké části je symbolický a pravděpodobně tím deklaruje snahu Yahoo! přijmout kritiku akcionářů a otevřít nová jednání i s již dříve odmítnutými partnery," vysvětlil deníku Aktuálně.cz internetový odborník OgilvyInteractive Tomáš Jindříšek.

"Firma zoufale potřebuje změnu, a toto je jasně jeden ze způsobů, jak jí dosáhnout," uvedl pro agenturu Reuters analytik RBC Capital Markets Ross Sandler a dodal, že by na jednání s Microsoftem mohlo dojít. "Jerry byl překážkou pro konečnou dohodu."

Odkup pod hodnotou firmy? Nepřipadá v úvahu

Yahoo! byl Yang ochotný prodat jen v případě, že cena vyjádří skutečnou hodnotu podniku. Softwarový gigant Microsoft letos v únoru nabídl za jednu akcii 31 dolarů, celková cena by se tak vyšplhala na 44,6 miliardy dolarů. V květnu nabídku zvýšil, Yang ji ale i tak odmítl jako nízkou. Cena akcií poté začala klesat a nyní stojí jeden kus na technologickém trhu Nasdaq kolem 11 dolarů.

Další pokus o spolupráci vznikl s rivalem Google. Dohoda týkající se vkládání internetové reklamy měla Yahoo! v prvním roce vynést až 450 milionů dolarů. Google měl dodávat reklamu do některých internetových stránek a výsledků ve vyhledávači Yahoo! v Kanadě a USA. Google ale couvl z obavy před regulátory.

Do třetice dopadla bezvýsledně také vyjednávání s mediálním domem Time Warner o spojení s jeho AOL, které mělo Yahoo! přinést nové zisky.

Minulý měsíc firma oznámila, že má v plánu snížit počet pracovníků asi 1 500 lidí. Inzerenti totiž omezili svoje útraty na internetovou reklamu kvůli zpomalujícímu se ekonomickému růstu ve světě. Čistý zisk za třetí čtvrtletí klesl o 64 procent a snížily se rovněž odhady tržeb pro letošní rok.

Yang: Moje krev bude vždy purporová

Čtyřicetiletý Yang opouští vedoucí post a vrací se na své původní místo ve společnosti - vedoucí pro strategii a technologie. Kdo bude jeho nástupcem, zatím není jasné.

"Z této firmy jsem od jejího založení udělal důvěryhodnou globální značku, která je nepostradatelná pro miliony lidí," uvedl Yang v prohlášení. V e-mailu, který poslal zaměstnancům, podle agentury Reuters uvedl, že jeho rozhodnutí odstoupit bylo představenstvem jednotně přijato. "Všichni víte, že ve mně vždy proudila a vždy proudit bude purpurová." Purpurovou barvu nese logo Yahoo!

"Yang patří k jedněm z posledních zakladatelů velkých internetových projektů, který stvořil a zároveň řídí. Dá se předpokládat, že v případě Yahoo bude strategie řízení dále více o business modelu než o osobních vizích," dodal Jindříšek.

Analytici i investoři podle International Herald Tribune zastávají názor, že po nevydařené smlouvě s Google připadají pro Yahoo! dvě možnosti: buď smlouva s Microsoftem, a nebo sloučení s AOL.

 

Právě se děje

Další zprávy