Připravte se na konec harddisků, hlásí Google

jem
24. 11. 2009 14:33
Na konci příštího roku bychom se měli dočkat revolučního operačního systému Chrome, slibuje Google

Mountainview (USA) - Společnost Google dnes poodkryla další podrobnosti týkající se připravovaného operačního systému Google Chrome. Ten nebude používat hard disk, ale kombinaci flash paměti a dat uložených na internetu. Data uživatelů budou rovněž ukládána na internetu.

Velký důraz klade Google na rychlost - nový operační systém prý bude oplývat ohromující rychlostí. Spuštění systému by nemělo zabrat více než sedm vteřin.

"Chceme OS Google Chrome ohromně rychlý, měl by se zapínat stejně rychle jako televize," pochlubil se Sundar Pichai, viceprezident produktového managementu Googlu.

První tzv. netbooky (malé levné notebooky) s operačním systémem Chrome, založeným na systému Linux, budou podle Pichaie uvedeny na americký trh koncem roku 2010. Systém bude možné používat pouze s kompatibilním hardwarem, který vyvíjejí blíže nejmenovaní partneři společnosti Google.

Data vám schová Google

Netbooky s OS Chrome budou mít údajně oproti většině dnešních zařízení větší obrazovku a běžnou velikost klávesnice (tedy nikoliv zmenšenou). Všechny aplikace vyvíjeného operačního systému budou běžet prostřednictvím webového prohlížeče, což znamená, že nebude třeba nic instalovat, starat se o aktualizace, ani zálohovat data. Vše bude prostřednictvím tzv. cloud computingu uloženo na internetu. 

I když bude zdrojový kód systému veřejný (open-source), případného útoku se prý není třeba obávat, Google slibuje, že bude sledovat veškeré aktivity ve zdrojovém kódu ve všech webových aplikacích, aby předešel případným neoprávněným zásahům.  

Jde v podstatě o revoluční změnu, většina hardwaru i softwaru, který budou majitelé nové technologie využívat, už nebude v jejich počítačích. „Operační systém Chrome převrací počítače, podstatná část bude na internetu, takže se můžete o počítač přestat starat," cituje server CNN z propagačního videa.

Cena prvních netbooků s operačním systémem Chrome ještě není stanovena, ale podle Googlu by měla být v rozmezí 300 až 500 dolarů (na americkém trhu).

 

Právě se děje

Další zprávy