Případ Schlecker: Bankrot zřejmě provázela zpronevěra

ČTK ČTK
14. 8. 2012 13:40
Na seznamu podezřele převedeného majetku je i vila za 20 milionů eur
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Zakladatel zkrachovalého německého řetězce drogerií Schlecker je podezřelý, že o hrozící insolvenci firmy věděl už od roku 2009 a přesouval kvůli tomu svůj majetek na rodinné příslušníky. Napsal to magazín Der Spiegel s odvoláním na dokumenty státního zastupitelství, které Antona Schleckera a dalších 13 lidí kvůli letošnímu krachu podniku vyšetřuje.

Firma Schlecker působila i na českém trhu.

Po prudkém propadu tržeb v letech 2008 a 2009 si podle vyšetřovatelů dnes sedmašedesátiletý podnikatel musel být vědom, že jeho firmě hrozí platební neschopnost, nijak to ale neřešil. Ve stejné době naopak zahájil "podezřelé bezúplatné převody majetku na členy rodiny", cituje Der Spiegel z příkazu k domovní prohlídce u Schleckera a dalších podezřelých, který vydalo státní zastupitelství ve Stuttgartu.

Plat pro manželku 60 000 eur

Na seznamu podezřele převedeného majetku je podle magazínu mimo jiné rodinná vila v Ehingenu v hodnotě 20 milionů eur (asi 500 milionů Kč) nebo centrála dceřiné společnosti Ihr Platz. Schleckerova manželka Christa začala od této doby od firmy také pobírat měsíční plat 60 000 eur (1,5 milionu Kč), což byla podle názoru vyšetřovatelů "přemrštěná mzda..., která nebyla přiměřená ziskům podniku".

V roce 2010 přitom musel Schlecker podle časopisu uzavřít dohodu s dodavateli, v níž ručil zbožím a nemovitostmi v hodnotě 325 milionů eur (dnes přes osm miliard Kč), aby udržel dodavatelský systém firmy. Vyšetřovatelé se prý rovněž zajímají o způsob jejího financování. Schlecker měl totiž údajně nezvykle dlouhé lhůty splatnosti a peníze z prodaného, ale ještě nezaplaceného zboží dodavatelům prý používal k financování podniku.

Policie vyšetřuje zpronevěru

Anton Schlecker se k podezřením odmítl vyjádřit, uvedl Der Spiegel. Donedávna největší německý řetězec drogerií založil v roce 1975, v roce 2010 předal řízení firmy svým dětem Larsovi a Meike. Letos v lednu firma vyhlásila v Německu insolvenci, a jelikož se pro ni nepodařilo nalézt investora, odhlasovali největší věřitelé na začátku června její uzavření.

Před necelým měsícem provedli vyšetřovatelé rozsáhlé domovní prohlídky v 18 bytech a čtyřech obchodních prostorech rodiny Schleckerů a dalších osob, které státní zastupitelství ve Stuttgartu podezírá ze zpronevěry a dalších trestných činů. "Během našeho předběžného šetření se potvrdilo počáteční podezření," řekla tehdy státní zástupkyně Claudia Krauthová.

Schlecker kromě Německa působil v několika dalších evropských zemích. V Česku jeho obchody převzala tuzemská společnost p.k. Solvent, která v Česku zastřešuje síť drogerií Teta. Přes 140 prodejen Schleckeru začala přestavovat na nový formát Teta kosmetika.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam do drogerie?

 

Právě se děje

Další zprávy