Příklad populismu? Obamův tah na banky, zní z Davosu

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 1. 2010 13:30
Největší strach mají podnikatelé z populistických vládních reforem
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek
Předsálí jednacích prostor v Davosu. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Davos - Dlouhá ekonomická recese je zažehnána. Letos začne nový hospodářský růst. O tom je podle průzkumu, který pro letošní Světové ekonomické fórum v Davosu vypracovala společnost PricewaterhouseCoopers (PwC), přesvědčena většina šéfů světově významných firem.

Je výrazně více šéfů, kteří letos plánují přibírat nové zaměstnance, oproti těm, kteří chtějí propouštět. PwC se ptala 1200 generálních ředitelů firem z 52 zemí a zjistila, že nabírání zaměstnanců plánuje letos 39 procent šéfů a propouštění 25. Vloni přitom těch propouštějících byla skoro polovina.

Přesto však podle nich není vyhráno. Hrozí, že se vinou přílišných vládních zásahů a regulací cesta z recese zpomalí.

Čtyři šéfové z pěti jsou optimističtí

Co se týče ekonomického růstu v letošním roce, vyjádřily svůj optimismus čtyři pětiny všech dotázaných. Informovala o tom agentura Reuters. Podíl pesimistických odpovědí ohledně růstových vyhlídek letošního roku klesl proti loňsku o polovinu na 18 procent, zatímco podíl velmi optimistických vyjádření vzrostl na 31 procent.

Srovnáme-li to s atmosférou hlubokého pesimismu, která mezi předními podnikateli panovala ještě v minulém roce, znamená to obrovský obrat k lepšímu. Největším strašákem jsou podle Denise Nallyho ze společnosti PricewaterhouseCoopers vládní reformy postavené na populismu.

Ty jsou totiž prý kontraproduktivní a vymanění se světové ekonomiky z krize naopak brání. Jako příklad populistických zásahů do ekonomiky byznysmeni podle Nallyho nejčastěji uváděli Obamovu snahu výrazně omezit aktivity bank.

 

Právě se děje

Další zprávy