Příběh: pár vteřin od krádeže statisíců

Dušan Klimeš
28. 11. 2006 0:00
Praha - Lákavé nabídky aut na německých serverech mohou často vést přímo do náručí podvodníků z celé Evropy. Kupující to může stát statisíce korun.

O podvodných prodejích aut na internetu již dříve informovala některá média. Deník Aktuálně.cz ale má přesný popis a postup, jak se podvodníci snaží "lapit" své oběti.

"Na serveru www.mobile.de jsme si s přítelem našli Citroen C3 za fantastickou cenu. Zatímco ojetý kousek je možné většinou pořídit kolem šesti tisíc, tady jsme narazili na jeden, co stál 3,5 tisíce euro," řekla deníku Aktuálně.cz slečna Jiřina. Svůj příběh nám popsala pod podmínkou, že nezveřejníme její celé jméno.

Stránky www.mobile.de jsou vlastně on-line autobazar. Je to ale jenom prostředník, za obchod, který se následně uskuteční, tak nemá žádnou zodpovědnost. U každého nabízeného auta by mělo být aspoň telefonní číslo nabízejícího. 

"To byla první věc, která nás měla varovat. Žádný telefon. Pouze odkaz, který vedl na e-mailový formulář, přes který lze prodávající kontaktovat. I tak jsme mu napsali."

Netrvalo dlouho a domnělý prodejce, Peter Eric Shaw, se ozval. Velmi lámanou němčinou se v dopise omluvil za to, že tento germánský jazyk téměř neovládá, a přešel na angličtinu s odůvodněním, že je Brit.

Tímto pasem se v emailové komunikaci
Tímto pasem se v emailové komunikaci | Foto: Aktuálně.cz

Brit se špatnou angličtinou

"Ztrácíte ostražitost, když si myslíte, že jste měli štěstí a kápli na dobrý kup. Jinak by stačilo si pečlivě přečíst korespondenci. I Čech, pro kterého není angličtina mateřský jazyk, pozná, že je v ní několik gramatických chyb, které by rodilý Angličan z Sheffieldu neudělal," popisuje slečna Jiřina.

"Auto jsem koupil v Německu, protože jsem tam ještě před dvěma týdny pracoval. Pak jsem ale musel narychlo odjet zpět do Anglie, jelikož moje žena čeká dítě," píše domnělý Peter Eric v e-mailu.

"Je pro mne velmi složité řídit toto auto zde, v Británii, neboť má řízení vlevo. Ze stejného důvodu ho odmítly i místní autobazary," vysvětluje své důvody, proč tak lacino prodává auto ve skvělém stavu.

Třetí osoba

Hned v prvním dopise navrhl, aby celá transakce proběhla přes firmu, prostředníka. Od Shawa měla přebrat auto, vyinkasovat polovinu ceny od českých kupců a auto následně dodat. Po vyzkoušení by přišel čas na předání druhé poloviny částky.

"To se nám zdálo fér, a tak jsme ho požádali o jeho telefonní číslo, abychom se mohli "osobně" domluvit," vysvětluje postup při koupi Jiřina. 

Na to ale Shaw vůbec nereagoval. Naopak se rovnou rozepsal o podrobnostech dodání. Dokonce přiložil i kopii svého pasu, čímž se snažil získat důvěru.

Společnost Speddd-World měla být prostředníkem. Její web je již zrušen.
Společnost Speddd-World měla být prostředníkem. Její web je již zrušen. | Foto: Aktuálně.cz

V něm se zájemci o koupi mohli dozvědět, kdy se Peter Eric narodil a že pochází z Sheffieldu. Dokonce byla vypsána i adresa a telefonní kontakt pro případ odcizení pasu. Telefonní číslo ale neexistuje a adresa je zřejmě vymyšlená.

Pochybná firma

Firmou, která měla obchod zprostředkovat, se stala Speddd-World s internetovou adresou www.speddd-world.com. Webová prezentace byla velmi pečlivě a profesionálně provedena. Nyní už ale na této adrese zájemce nenajde nic než hlášku o tom, že vše bylo ze serveru odstraněno.

Obdobných webů, které se vydávají za seriózní přepravní společnosti, je mnoho. Snaží se získat punc serióznosti, a tak si často dávají názvy, které zní podobně jako jména známých spedičních firem. DHL-Couriers Service se snaží parazitovat na firmě DHL, či Trans UPS Conact zkouší nalákat na podobnost s UPS.

Velmi užitečnou stránkou, kde je možné nalézt podezřelé společnosti, je www.escrow-fraud.com.

Auto čeká. Nebo ne?

Pak už se ale celá akce rozjela naplno. Shaw napsal, že předává auto firmě a že bude čekat na zprávu. Od zřejmě neexistující přepravní společnosti začaly chodit "věrohodné" e-maily o tom, že auto bylo převzato "do zástavy", a že tedy zbývá pouze poslat první polovinu ceny na jméno agentky firmy.

To mělo proběhnout přes Western Union, celosvětově působící společnost, u které je možné složit jeden den peníze a druhý den je vybrat na opačné straně planety.

V tu chvíli přišel šok.

Zachránci z "Westernu"

"Když jsme šli poslat peníze na pobočku Western Union, pracovnice firmy se otázala, jestli danou částku posíláme do Anglie a jestli je to za auto, přestože tyto údaje se na formulář nevyplňují. Řekli jsme, že ano, a ona nám jasně doporučila: "Nedělejte to". A tím nám zachránila spoustu peněz."

Proč? V posledních týdnech se vyskytlo několik případů, kdy lidé obdobně v dobré víře odeslali své peníze a už neviděli nejen ty, ale ani auto.

"Zkrátka doslova za minutu dvanáct jsme byli varováni, že jsme naletěli podvodníkovi. Ale několik lidí v republice takové štěstí nemělo."

Foto: Aktuálně.cz

"Náš systém je velmi rychlý a jednoduchý, proto se ho pokouší podvodníci zneužít k transakcím. Při každém transferu se musí příjemce prokázat dokladem totožnosti. Bohužel ale u podvodných transferů bývají tyto doklady falešné," říká zástupce Western Union v Česku Filip Tlustý.

"Ze strany klientů dostáváme dotazy, které naznačují, že se nevědomě zapletli s podvodníky. Snažíme se jim v tom případě co možná nejlépe pomoci a poradit, aby svoji platbu pečlivě zvážili," dodává.

Varování předem

"Je těžké říct, kolik obdobných případů v Česku proběhlo. Naše statistiky toto evidují jako podvod a poškození ho hlásí na příslušných okresních odděleních," říká Roman Skřepek z tiskového oddělení policie České republiky.

"Na odhalování takovéto kriminální činnosti spolupracujeme s kolegy z ostatních států. Například němečtí kolegové monitorují podezřelé nabídky na rizikových serverech a následně nás mohou informovat, pokud se některý z českých občanů zaplete s podvodnou nabídkou," dodává.

Podle Skřepka se jen v letošním roce povedlo kontaktovat šedesát lidí ještě předtím, než své peníze poslali.

 

Právě se děje

Další zprávy