Přes osm tisíc toyot v ČR musí do servisu. Kvůli oknu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 10. 2012 11:35
Problémy s elektrickým ovládáním oken mají hlavně Vitz, Yaris a Corolla
Toyota Yaris.
Toyota Yaris. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. svolává do servisů po celém světě 7,4 milionu vozů, včetně velmi rozšířených modelů Yaris, Corolla či RAV 4.  Mohou za to problémy s elektrickým ovládáním oken.

Automobilka uvedla, že v USA musí překontrolovat 2,47 milionu vozů. V Číně svolává do servisů 1,4 milionu vozů a v Evropě 1,39 milionu vozů.

V Česku v nejbližších týdnech dostane doporučený dopis s výzvou k návštěvě servisů 8302 majitelů Toyot. "Týká se to vozů Yaris, Auris, Corolla a RAV 4, které byly vyrobeny od konce roku 2006 do konce roku 2008," informoval mluvčí českého zastoupení automobilky Toyota Tomáš Vaněk.

Podle něho pak vozy absolvují zhruba hodinovou kontrolu, během níž bude spínač stahování okénka na straně řidiče zkontrolován a případně promazán správným mazadlem nebo vyměněn. Právě to, že u vozů, jimž spínač špatně fungoval a při opravě byl použit nesprávný lubrikant, mohlo způsobit vzplanutí spínače.

Závada životy neohrožovala

Při těchto událostech však nedošlo k žádné nehodě či úmrtí.

Mimo Evropu se svolávací akce koná daleko většího počtu modelů - například i vozu  Matrix, Vios, Camry, Highlander, Tundra či Sequoia

Před dvěma roky Toyota svolávala do servisu ještě větší množství aut kvůli možné závadě na plynovém pedálu. Tehdy šlo o deset milionů aut. To mělo negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních a spolehlivých vozů.

Sexy auta i modelky. Fotky z pařížského autosalonu:

V loňském roce byla Toyota navíc těžce zasažena ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku.

V prvním pololetí letošního roku se však již Toyota vrátila do čela světového automobilového trhu, když předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors. Automobilka působí rovněž v České republice, kde provozuje společný podnik TPCA s francouzskou firmou PSA Peugeot Citroën.

 

Právě se děje

Další zprávy