Před WTO zbrojí Evropa i Afrika

Reuters, Red Zah
4. 12. 2005 17:15
Bamako / Londýn - Afričtí producenti bavlny přivezou na klíčové zasedání Světové obchodní organizace (WTO) petici proti dotacím, kterou podepsaly 2 miliony lidí.

Asociace afrických producentů bavlny v neděli oznámila, že petici proti dotacím, které svým farmářům rozdělují bohaté státy, hodlá předložit všem členům tento měsíc na hongkongském zasedání WTO.

"Nespravedlivé dotace na bavlnu ohrožují životy 10 až 15 milionů afrických farmářů a jejich rodin, stejně jako ekonomiku celého regionu," uvedla asociace ve svém prohlášení na africko-francouzském summitu v hlavním městě Mali Bamako. "Afrika mezi lety 2001 a 2003 ztratila kvůli dotacím na 400 milionů dolarů," dodala.

Chirac vs. USA

Benin, Burkina Faso, Čad a Mali - vesměs státy závislé na bavlně - požadují, aby bohaté země do konce roku ukončily dotování svých zemědělců a o rok později odstranily i osmdesát procent dalších bariér, které brání svobodnému obchodu.

Afričany v Bamaku podpořil i francouzský prezident Jacques Chirac - vyzval USA, aby s dotacemi skoncovaly.

Spojené státy, největší producent bavlny, však oponují: Bohaté státy nejvíce pomohou Africe tím, že se dohodnou na globálním otevření zemědělského trhu, kde budou platit stejná pravidla pro všechny.

EU se do reforem nechce

Podobně malou ochotu k ústupkům už ohlásila i Evropská unie - hlavní poražený z předchozího kola jednání WTO. Obchodní organizace prohlásila evropské dotace pro pěstitele cukrové řepy za nelegální, což EU před několika dny donutilo změnit tzv. Cukerní pořádek, který přetrval čtyřicet let.

O reformě, která srazila cenu cukru si PŘEČTĚTE ZDE

Unijní komisař pro obchod Peter Mandelson v neděli odmítl další návrhy britského ministra financí, aby Evropa razantně reformovala zemědělskou politiku a umožnila tak úspěch jednání WTO.

"Ostatní budou muset nabídnout něco opravdu zajímavého k jednání. Jedině tak budeme ochotni zajít v zemědělství dál, než navrhujeme nyní," prohlásil Mandelson: "V Hongkongu se nedá čekat konečná dohoda, a dokonce ani to, že bude původní představa naplněna ze dvou třetin."

 

Právě se děje

Další zprávy