Před Volkswagenem demonstrovaly desetitisíce lidí

Redakce EKO
12. 9. 2008 13:45
Zaměstnancům Volkswagenu se nelíbí vliv Porsche
Před sídlem automobilky ve Wolfsburgu se sešlo 30 tisíc nespokojených zaměstnanců, kterým se nelíbí rostoucí vliv akcionářů.
Před sídlem automobilky ve Wolfsburgu se sešlo 30 tisíc nespokojených zaměstnanců, kterým se nelíbí rostoucí vliv akcionářů. | Foto: Reuters

Wolfsburg - Německá automobilka Volkswagen zažila největší demonstraci v dějinách.

Před sídlem automobilky ve Wolfsburgu se sešlo 30 tisíc nespokojených zaměstnanců, kterým se nelíbí rostoucí vliv akcionářů.

Žádají tak zachování takzvaného zákona o VW, který zaměstnancům zaručuje dosavadní klíčový vliv při strategických rozhodnutích, píší Finanční noviny.

Nespokojenost roste

"Je to společná akce, která nejen demonstruje jednotu zaměstnanců a odborářů, ale také varuje velkoakcionáře koncernu VW, firmu Porsche, že nám dochází trpělivost," odcitovaly předsedu OS Kovo Josefa Středulu.

Celá kauza odstartovala poté, co podíl ve Volkswagenu navýšila firma Porsche.

Vše skončilo až u Evropského soudního dvora, který rozhodl, že zákon porušuje pravidla Evropské unie, neboť omezuje hlasovací práva akcionářů Volkswagenu na 20 procent bez ohledu na výši jejich majetkového podílu.

EU připravuje žalobu na Německo

Irský eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy chce nyní dát Německo znovu zažalovat, protože po předchozím soudním řízení prý neprovedlo všechny požadované úpravy zákona o VW.

Německá vláda se však tisícům zaměstnanců snaží zaručit blokační menšinu.

Výrobce sportovních vozů Porsche drží ve Volkswagenu zhruba 31 procent akcií a usiluje o získání většiny.

Privatizační zákon VW z roku 1960 ale dosud de facto zaručuje právo veta při strategických rozhodnutích ve firmě Dolnímu Sasku, jež má ve VW dvacetiprocentní podíl.

Volkswagen patří mezi největší výrobce automobilů na světě. Za první pololetí provozní zisk celé skupiny činil 3,4 miliardy eur a zvýšil se tak o 21,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy