Pražská burza padá, stáhly ji světové trhy

alt
5. 9. 2008 15:08
Investory vystrašila čísla z USA
Foto: Reuters

Praha - Na světových akciových trzích před víkendem rozhodně nepanuje odpočinková nálada. Akcie od Wall Street po pražskou burzu zakončily týden prudkým propadem.

Tuzemský index PX před třetí hodinou odpoledne ztrácí téměř 4,5 procenta, padají bez výjimky všechny hlavní tituly.

Propad trhů odstartovaly včera vydané údaje o nezaměstnanosti ve Spojených státech. Růst počtu žadatelů o podporu vyvolal obavy, že stav ekonomiky se dále zhoršuje.

Makroekonomické údaje pak náladu investorů nepodpořily ani před poslední obchodní seancí týdne. Podle dnes vydaných čísel v srpnu v USA ubylo 84 tisíc pracovních míst - výrazně více, než analytici v průměru čekali. Míra nezaměstnanosti se tak dostala na 6,1 procenta. To je rekord za posledních 4,5 roku, uvedla agentura Reuters.

Při čtvrtečním obchodování ztratil Index S&P tři procenta, japonský Nikkei 2,75. Po otevření trhů se přidaly i evropské akcie: německý DAX ztrácí necelých 1,5 procenta.

Pokles ceny ropy snížil ceny akcií ropných firem, přidaly se i další producenti komodit. Finanční instituce zase ztrácejí kvůli obavám z dalších potíží v bankovním sektoru. Evropská centrální banka navíc včera zpřísnila pravidla poskytování úvěrů komerčním bankám.

Světový Index MSCI World za tento týden zaznamenal skoro šestiprocentní propad, nejprudší od roku 2002, uvedla agentura Bloomberg. Od začátku roku index klesl o celou pětinu.

Čtěte dále:
ECB ani Britové úrokové sazby nezměnili
Strach z globálního zpomalení přivodil akciový výplach

 

Právě se děje

Další zprávy