Potvrzeno. Telefónica jedná o prodeji české části s PPF

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 10. 2013 10:58
Není jisté, zda dosáhneme dohody, oznámila španělská společnost.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Madrid - Španělská telekomunikační společnost Telefónica potvrdila, že uvažuje o prodeji svého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic. Jedná například s investiční skupinou PPF. Oznámila to dnes firma. Dodala ale, že není jisté, zda dosáhne dohody.

"Jednání s PPF jsou v pokročilé fázi, ale dosud není rozhodnuto," řekl ČTK zdroj blízký PPF.

"Stále platí to samé - spekulace nekomentujeme," uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Telefónica v oznámení uvedla, že nyní zkoumá různé strategické možnosti pro českou divizi. Zpravodajské agentury již v pondělí informovaly, že Telefónica chystá prodej svého devětašedesátiprocentního podílu v divizi, jehož hodnota činí zhruba 3,6 miliardy dolarů (68 miliard korun). Za nejpravděpodobnějšího kupce označily skupinu PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Telefónica je největší telekomunikační společností v České republice. PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy pravděpodobně ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.

Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 milionu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 milionu pevných linek. Zároveň vlastní dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Skupině klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy