Portugalsko bude potřebovat 80 miliard eur v řádu dní

Karel Toman
24. 3. 2011 16:39
Není však jisté, kdo má za Portugalsko o pomoc požádat a jednat o ní s věřiteli

Lisabon - Málokdo už pochybuje, že se Portugalsko stane třetím členem eurozóny, který bude potřebovat finanční záchranu.

Země bude podle Royal Bank of Scotland potřebovat 80 miliard eur, a podle Commerzbank je bude potřebovat "v řádu několika dní."

Portugalsko tak zřejmě bude brzy následovat Řecko a Irsko, kterým mezinárodní fond na záchranu eura poskytl vloni 110 respektive 85 miliard eur.

Co to provede s eurozónou a celou EU, je otázkou.

Obrátí se panika i na Španělsko?

Summit EU, který se ve čtvrtek sešel v Bruselu, měl totiž vyjednat navýšení fondu, z kterého se záchrany Řecka a Irska platí. Pokud z něj bude muset být zachráněno i Portugalsko, na další zemi periférie eurozóny už v něm peníze nezbudou.

"Soudě podle zkušenosti se pak trhy přesunou a zaútočí na Španělsko," odhaduje další vývoj časopis The Economist.

Podle ekonomů si sice Španělsko vede v úsporách mnohem lépe něž jeho soused Portugalsko, V očekávání summitu EU, který má schválit i spoluodpovědnost soukromých investorů na případných bankrotech států, se nálady trhů těžko odhadují.

Financial Times už upozornily, že někteří významní soukromí investoři jsou připraveni evropské dluhopisy bojkotovat.

Pokud by záchrana Španělska měla dosáhnout 60 procent jeho HDP, jako tomu bylo v případě Irska, stála by podle agentury Bloomberg 362 miliard eur, na což by už podle mínění některých ekonomů eurozóna nepřistoupila.

O pomoc nemá za Portugalsko kdo požádat

Výsledek summitu EU bude tedy pro finanční trhy důležitý. Rychlé řešení, po kterém trhy volají, ale nebude vůbec snadné. Zatím se totiž neví, kdo má za Portugalsko o případnou pomoc požádat a pak o ní s věřiteli jednat.

Volby mohou být podle portugalské ústavy za 55 dní po premiérově demisi, takže to bude buď sám odstupující premiér (který dnes na vrcholný summit EU odcestoval), nějaká prozatímní vláda široké koalice, nebo narychlo sestavená úřednická vláda.

"Z krátkodobého hlediska je zjevně problém v tom, že Portugalsko zrovna nemá nikoho s pravomocí upsat se záchranné pomoci. Jakékoliv dohody tak budou nejisté, což nejspíš zklame naděje trhů na nalezení řešení už o víkendu," odhaduje globální ekonom Royal Bank of Scotland Paul Donovan.

Po zprávě o demisi portugalského premiéra José Sócrata klesl ve čtrvtek kurz eura vůči dolaru třetí den v řadě.

Zesláblost portugalských bank

Portugalsko trápí více než jedenáctiprocentní nezaměstnanost a na rozdíl od Španělska  vloni nesplnilo cíle snížení deficitu stanovené EU. Letos si proto musí na trzích půjčit jen v prvním kvartále přes deset miliard eur.

"Původní úsporný plán, který počítal s poklesem deficitu pod 3 % HDP do roku 2013 sice nebyl špatný, ale počítal s hlavními úspornými kroky až v roce 2012. To vzhledem k špatným zkušenostem s plněním portugalských slibů investorům nestačilo a požadují rychlejší úspory již v roce 2011," vysvětlil ekonom ČSOB Jan Bureš.

Portugalsko ujišťuje, že má nižší schodek než Řecko, a narozdíl od Irska a Španělska neutrpělo splasknutím realitní bubliny a jeho banky jsou zdravé.

Pod ekonoma Bureše je ale zranitelný právě portugalský finanční sektor, který je závislý na penězích ze zahraničí víc než ostřeji sledovaný španělský a vláda zatím vůbec nezačala řešit jeho kapitálovou zesláblost.

 

Právě se děje

Další zprávy