Porsche vydá nové akcie a fúzi s VW už nic nezabrání

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 3. 2011 9:01
Nové akcie budou k mání výrazně pod tržní cenou
Foto: Porsche

Frankfurt nad Mohanem - O téměř pět miliard eur (122 miliard Kč) navýší svůj kapitál německá holdingová společnost Porsche Automobil Holding SE. Oznámila to sama společnost.

Firma, která kontroluje výrobce sportovních vozů Porsche, v rámci navýšení kapitálu vydá nové akcie.

Ty nabídne s cenou 38 eur za kus. Investoři tak získají výraznou slevu ve srovnání s tržní cenou akcií. Ta se v pátek pohybovala těsně nad 56 eury.

Porsche Automobil Holding dluží 4,3 miliardy eur

Cílem této operace je snížit zadlužení před začleněním Porsche do koncernu Volkswagen. Porsche Automobil Holding je podnik, který inkasuje investiční příjmy z podílů v Porsche a Volkswagenu. Firma se v roce 2009 pokusila převzít kontrolu nad Volkswagenem, pokus se však nezdařil a společnosti zůstal z té doby dluh 6,3 miliardy eur.

Nakonec se ale role se obrátily a Volkswagen koncem roku 2009 koupil v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Letos koncern plánuje plnou fúzi, a pak se Porsche stane desátou značkou Volkswagenu.

Začlenění  ale zdržuje vyšetřování dvou bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy