Pomalá pomoc Řecku může dluhy nakazit další státy

Karel Toman
23. 4. 2010 17:45
Řecko k úsporám neprobudil osud Dubaje. Probudí se teď Portugalsko a Španělsko?
Foto: Zahraničí

New York - Ani příslib mezinárodní pomoci Řecku trhy příliš neuklidnil a dál tak v pátek zemi účtovaly za dluhopisy rekordní přirážky.

Svůj díl pomoci se mezitím připravují poslat i zbývající státy tzv. skupiny PIIGS, které mají samy velké potíže s dluhem - hlavně Španělsko a Portugalsko. Váhání se spuštěním pomoci může podle pozorovatelů dluhovou nákazu rozšířit i na ně.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) v pátek v reakci na oficiální řeckou žádost o spuštění pomoci opakovaně ujistily, že s posláním peněz nebudou otálet. Úroky za desetileté dluhopisy ale v reakci na to klesly jen minimálně a udržely se na 8,65 % (Německo prodává své dluhopisy více než dvakrát levněji).

Velké obavy trhů vyvolaly podle deníku Wall Street Journal hlavně první náznaky neochoty ze strany největšího přispěvatele - Německa. "Situaci podrobně sledujeme. Bereme to všechno vážně, ale nesklouzneme k žádnému impulzivnímu činu," prohlásil například německý ministr ekonomiky Reiner Bruederle.

V parlamentech bude rámus

Analytici se teď obávají, jak rychle celý proces projde evropskou byrokracií. „První překážkou bude oficiální schválení pomoci jednotlivými členskými státy, což v některých případech může znamenat schvalování parlamentem," komentoval věc hlavní ekonom bankky UniCredit Marco Annunziata. "Věříme, že by se to mělo podařit včas, bude to ale zdrojem rámusu a nejistoty," dodal.

Od EU se pak podle něj pozornost trhů přenese na opatření MMF a výhled růstu, které pro Řecko představí MMF.

"Výzva zůstává hrozivá a rizika podstatná," shrnul situaci Annunziata. Řecku by se podle něj měl nechat prostor a počkat, až se opatření MMF rozběhnou.

"Trhy ale zůstanou nervózní a budou nejspíš vyžadovat několik měsíců prokazatelně úspěšných výsledků, než obnoví důvěru, že udržitelnost dluhu je na dosah a jeho restrukturalizace (jinými slovy bankrot, pozn. red.) mlže být vyloučena," dodal.

Budíček z Dubaje nezabral

Dostupnost peněz na trzích teď přitom bude hodně důležitá. Půjčovat si totiž potřebují i země jako Portugalsko a Španělsko a komentátoři se už ptají, jestli pro ně bude řecký příklad dostatečně odstrašující na to, aby sáhly k hlubším úsporám. Příklad hrozícího bankrotu Dubaje totiž například podle Simona Nixona z Wall Street Journal na Řecko zjevně nezabral.

Španělský plán snížit loňský deficit 11,2 % HDP na 3 % do roku 2013 proto považuje Nixon jen za částečně přesvědčivý, protože vychází z příliš optimistických hodnot růstu hospodářství. Teď navíc Španělsko samo bude muset poslat 3,45 miliardy euro (přes 86 miliard korun). Španělsko je čtvrtá největší ekonomika EU.

"Řecko je zatím zachráněno. Je Portugalsko další na řadě?" zní zase titulek blogu renomovaných ekonomů Petera Boona z London School of Economics a bývalého hlavního ekonoma MMF Simona Johnsona.

"Stále je tu jednoznačné riziko nákazy," píší ekonomové v blogu z 11. dubna. Portugalsko teď na pomoc Řecko musí najít 0,73 miliardy euro (asi 18 miliard korun).

Zhruba 300 milionů euro by mělo poslat i Slovensko, které do eurozóny vstoupilo teprve na Nový rok.

Věřitelé: budeme jednat rychle

Politici jsou si potřeby rychlé akce zřejmě vědomi.

Mluvčí německého ministerstva financí Michael Offer v pátek pro agenturu Bloomberg uvedl, že Německo okamžitě zahájí legislativní kroky ke schválení pomoci Řecku. Německý ministr Wolfgang Schaeuble už dříve uvedl, že legislativní průchod parlamentem si vyžádá zhruba 10 dní.

"Jsme připraveni na tuto žádost neprodleně jednat," komentoval věc ve svém prohlášení také šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

 

Petr Robejšek: Euro může stáhnout Evropu do pekel   Pavel Kohout: Řecko, bankrot a my

 

Právě se děje

Další zprávy