Polsko zbrojí na krizi, snížilo odhad růstu HDP

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
30. 11. 2008 17:24
Vláda plánuje pomoc v hodnotě 600 miliard korun
Polský premiér Donald Tusk
Polský premiér Donald Tusk | Foto: Reuters

Varšava - Polská vláda připravila ekonomický balíček, který má zbrzdit stávající finanční krizi. Ze státní pokladny hodlá vytáhnout více než 90 miliard zlotých (cca 600 miliard korun).

"Připravili jsme balíček opatření na podporu stability a růstu, který předložíme parlamentu a přijmeme potřebné vládní rozhodnutí," prohlásil premiér Donald Tusk na nedělní tiskové konferenci.

Součástí balíčku je zajištění likvidity bank a větší investice do podnikání.

Vláda současně ohlásí další zpomalení polské ekonomiky, která bude podle posledních předpovědí v příštím roce růst pouze o 3,7 procenta na místo původně očekávaných 4,8 procenta.

"Vláda se bude zabývat dodatky k rozpočtu. Důvodem je snížení odhadu růstu hrubého domácího produktu," prohlásil ministr financí Jacek Rostowski. Přitom v roce 2007 rostl hrubý domácí produkt o 6,5 procenta a ještě ve druhém čtvrtletí tohoto roku se dostal na 5,8 procenta.

Ekonomická krize však už dorazila i do Polska. Stavební průmysl hlásí stále menší zájem a firmy pomalu zastavují výstavbu. Důvodem je neochota bank poskytovat hypoteční úvěry.

 

Právě se děje

Další zprávy